Winteronderhoud door STIHL dealers

Winteronderhoud door STIHL dealers

Het gazon heeft zijn laatste maaibeurt gehad, de hagen zijn gesnoeid: de winter is een korte periode van rust in de tuin. Hét moment om je STIHL machine(s) naar een STIHL dealer te brengen voor winteronderhoud.

Welke machines hebben winteronderhoud nodig?

Onderhoud is heel belangrijk voor het goed functioneren van alle machines. Maar vooral voor machines die in het zomerseizoen intensief gebruikt worden en in de winter weinig tot niet, is winteronderhoud aan te raden. Misschien denk je nu in de eerste plaats aan een grasmaaier, maar ook een heggenschaar die je in de winter niet gebruikt, kun je voor onderhoud wegbrengen.

Grote en kleine onderhoudsbeurt

Een dealer geeft een grote of kleine onderhoudsbeurt aan de machine. Dit is afhankelijk van het gebruik van de machine. Gemiddeld is een onderhoudsbeurt na 40 uur gebruik nodig, maar dit is ook afhankelijk van hoe de machine is gebruikt. Door stenen en molshopen in het gazon slijten de messen van een grasmaaier bijvoorbeeld sneller. Dealers adviseren een machine jaarlijks of minimaal om het jaar bij je dealer te brengen voor winteronderhoud.

  • Grote onderhoudsbeurt kan bestaan uit: machine reinigen, messen slijpen, luchtfilter reinigen of vervangen, oliepeil controleren en bijvullen en eventueel brandstof aanvullen. Ook krijg je bij een grote onderhoudsbeurt vaak voorjaarsgarantie voor eventuele opstartproblemen in het voorjaar.
  • Kleine onderhoudsbeurt kan bestaan uit: messen slijpen, luchtfilter reinigen, oliepeil controleren en bijvullen.

Messen slijpen en luchtfilter reinigen

Bij zowel grote als kleine onderhoudsbeurten worden de messen geslepen en de luchtfilter van een maaier gereinigd. Dealers zien dat hiermee de grootste problemen kunnen optreden bij grasmaaiers wanneer er geen onderhoud wordt uitgevoerd. Het zijn bovendien de belangrijkste onderdelen, dus het is niet meer dan logisch dat deze twee onderdelen altijd aangepakt moeten worden.

Onderdelen vervangen

Wanneer de dealer ontdekt dat er iets vervangen moet worden, neemt deze altijd contact op met de klant, zodat je niet onverwacht voor hoge kosten komt te staan.

Ophaalservice

Afhankelijk van de dealer kun je gebruikmaken van een ophaalservice. De meeste dealers plannen de afspraken voor winteronderhoud in november tot en met februari. De dealers plannen het zo, dat alle machines voor 1 april weer bij de klanten zijn, zodat je altijd weer op tijd aan de slag kunt.

Zelf machines goed onderhouden

Natuurlijk moet je naast de onderhoudsbeurt bij een dealer ook zelf de machine goed onderhouden. Zorg voor je hiermee aan de slag gaat dat de voeding van de machine losgekoppeld is. Koppel bij benzinemachines de bougiekabel los, bij elektrische machines de voedingskabel en haal bij accumachines de accu uit het apparaat. Meer tips voor onderhoud:

  • Maak de machines altijd schoon na gebruik, maar vooral wanneer je ze een lange tijd niet gebruikt. Gebruik bijvoorbeeld Superclean harsoplosmiddel op het snijgereedschap van kettingzagen en heggenscharen. Kantel de maaier bij het schoonmaken achterwaarts om te voorkomen dat er olie in het luchtfilter of de uitlaat komt.
  • Controleer en smeer het snijgereedschap van je machine regelmatig.
  • Controleer het oliepeil en vul eventueel aan (of laat dit doen).
  • Zet de machine goed afgedekt weg in een droge en stof- en vorstvrije ruimte. Dit laatste is vooral belangrijk bij een accumachine.

Tip

Dankzij de STIHL Smart Connector van het STIHL connected systeem, krijg je in de STIHL app gebruiksinformatie van je machine. Doordat het aantal gebruiksuren wordt bijgehouden in de app, krijg je een handig overzicht van de belangrijke onderhoudswerkzaamheden die dienen uitgevoerd te worden.

Let op

Zorg bij machines op benzine altijd dat de tank leeg is als je hem lange tijd niet gebruikt. Benzine verliest namelijk zijn ontvlambaarheid in de winter, waardoor je in het voorjaar opstartproblemen kunt hebben. Gebruik je echter de STIHL MotoMix® brandstof, dan hoef je de tank niet leeg te maken. STIHL MotoMix® heeft nog meer voordelen. Ontdek ze hier.

Bron: STIHL dealer Buitengewoon Becx

Wil je meer informatie over winteronderhoud bij een STIHL dealer bij jou in de buurt? Neem dan contact op met een STIHL dealer die je graag verder helpt.

Andere bezoekers vonden ook deze artikelen interessant: