De lente komt eraan!
Eindelijk! De tuin begint zachtjes te ontwaken. Krokussen komen piepen, knoppen zwellen in de struiken en vaste planten schieten voorzichtig uit de grond.
Hoewel de winter erg zorgwekkend is voor veel tuiniers, is het belangrijk om het ritme van de seizoenen niet in de war te brengen. Zelfs als de planten en bloemen over het algemeen zeer vroeg bloeien, is er nog steeds kans op zware vorst die deze vroegbloeiers kan schaden. Geen haast dus en stel je tevreden met enkele taken die je in alle rust kunt voltooien voor de lente-explosie uitbarst:
- Steek de randen opnieuw af om de ruimte te structuren en de lijn van de bloembedden te benadrukken.
- Maak de plantgaten: plantsoorten met blote wortels kan je tot einde maart planten.
- Controleer de mulchlaag: vermijd overtollig vocht dat de wortels kan doen verrotten en slakken aantrekt want zij zijn dol op jonge scheuten.
- Schoffel het grondoppervlak op plaatsen waar je enkele zaailingen wilt planten: in de moestuin uiteraard, maar ook in de bloembedden. Dit heeft drie voordelen: je verlucht de grond, je elimineert ongewenst onkruid én je bevordert de ontkieming van ander onkruid, dat je net voor het zaaien verwijdert.
- Maak paadjes en terrassen schoon: als je het voorbarig vindt om aan de ‘voorjaarsschoonmaak' te beginnen, bedenk dan dat alles wat nu al gedaan is meer tijd vrijmaakt om later te tuinieren (en de lente komt er snel aan!).
- Bestel in de catalogi de zaden, de zomerbollen en alle planten die tot april/mei moeten wachten om in de tuin te komen.
Lees hier verder over schoonmaken met een hogedrukreiniger rondom het huis en de tuin.
3 tips voor een stralend schoon terras? Lees hier verder.
De randen opnieuw aanleggen
Vaak volstaan enkele specifieke handelingen om van een schone tuin een verzorgde tuin te maken. Je kan bijvoorbeeld al blij zijn als je het gazon kort gemaaid hebt, maar je kan als extra ook nog de contouren van de bloembedden regelmatig en mooi afbakenen.
Een kwestie van smaak, zeg je… Vooral omdat tegenwoordig in het wilde weg groeiend onkruid en een ‘wilde' tuin trendy zijn. Maar ook hier zit de schoonheid in het contrast, tussen een ietwat wild en een mooi afgebakend gedeelte. Bovendien zal de tuin makkelijker te onderhouden zijn en het maaien vlotter verlopen als de vegetatie niet meer overvloeit in de te maaien ruimte.
Nu de tuin nog maar weinig onderhoud vergt en je terug begint te maaien, is het dus ook het ideale moment om de randen opnieuw af te steken. Vermijd zeer natte of bevroren gebieden waar vertrappeling niet aanbevolen is. Gebruik puntig gereedschap zoals een scherpe spade of een scherpe halvemaanvormige afsteker. Baken de randen eerst af met een gekleurd touw of een flexibele tuinslang. Zo kan je geleidelijk aan verder werken, zonder de grenzen uit het oog te verliezen.
Steek netjes een strook grond af. Houd het blad van de spade schuin, zodat er een licht niveauverschil tussen het gazon en het bloembed ontstaat. Het water zal zo makkelijker afvloeien, en de breuk in het terrein zal beter afgetekend zijn omdat de grond op die plaats compacter is. Je kunt deze handeling herhalen aan het einde van het voorjaar, en aan het einde van het najaar zodat je het hele jaar lang een duidelijke en zichtbare lijn behoudt.
Wanneer plant je een loofboom?
Februari is het moment om loofbomen (die hun bladeren in de herfst of de winter verliezen) te planten. Ze worden verkocht als wortelgoed of in een pot. Wacht op een periode zonder vorst, op een moment waarop de grond drassig is.
Hoe plant je een loofboom?
- Graaf een kuil die minstens anderhalve keer groter is dan de kluit en zorg ervoor dat je de wanden niet aandrukt.
- Voorzie in de bodem een laag voor de drainage.
- Omwikkel loofbomen met blote wortels voor het planten met mestaarde om uitdroging te voorkomen. Bomen met kluit week je in een emmer water om eventuele luchtbellen te verwijderen en ze goed te hydrateren.
- Leg de kluit op de bodem van het gat en vul aan met aarde die je vooraf hebt verrijkt met tuinaarde of compost.
- Stamp de grond goed aan, laat nog een kuiltje over om makkelijker te kunnen gieten. Zelfs in deze periode moet je royaal water geven om de wortelvorming te bevorderen.
- Bedek een lichte bodem met een laag mulch, om waterverlies te beperken en onkruidgroei te voorkomen.
Over een paar jaar zal je in de zomer kunnen genieten van een schitterende loofboom en zijn schaduw.
Hoe snoei je een fruitboom?
Wanneer snoei je best een fruitboom?
Bomen met pitvruchten (appels, peren, ...) of steenvruchten (perzik, pruimen, ...) snoei je best van november tot maart. De eerste dragen vruchten op de takken van de vorige jaren, terwijl bij de steenvruchtbomen de vruchten verschijnen op de jonge takken die nog nooit vruchten hebben gedragen.
Waarom moet je een fruitboom snoeien?
Door te snoeien bevorder je de vruchtvorming op de sterke hoofdtakken, zorg je ervoor dat de vruchten goed blootgesteld worden aan de zon en verdeeld over de hele boom groeien. We maken een onderscheid tussen de bolle fruitknoppen en de fijnere, scherpere houtknoppen. We behouden een minimum aan fijne knoppen, die naar de buitenkant van de boom zijn gericht, om de vorming van de meer vruchtdragende horizontale takken te stimuleren.
Hoe snoei je een fruitboom?
Voor een effectieve snoei behouden we slechts twee tot drie bolle knoppen per tak om de boom niet te overladen met vruchtgewicht. Verwijder de zwakke en naar binnen gerichte takken. Snoei geleidelijk aan bij om een evenwichtige groei te verkrijgen en om de doorgang van het licht te bevorderen. De hoogste verticale takken verminder je met twee derde. Gebruik schoon en scherp gereedschap. In het assortiment van STIHL vind je al het gereedschap dat je nodig hebt om je bomen te snoeien: de accu kettingzagen en andere accumachines bieden een uitstekende manoeuvreerbaarheid.
Laat ten slotte het snoeiafval niet liggen.
Meer lezen: Fruitbomen snoeien, zo doe je dat!
Hoe spit je de grond om met een tuinfrees?
Op de delen van de tuin waar je gewassen hebt verwijderd, in de moestuin of op een stuk dat je opnieuw wilt aanleggen (gazon, bloembed, bloemenveld), is het belangrijk de grond te bewerken om hem te verluchten voor of na de winter.
Verwijder vooraf alle onkruid, in het bijzonder de vaste planten met kruipende wortels (winde, brandnetel, kweekgras, …) met een chemische onkruidbestrijding of door verstikking. Dit laatste doe je, door gedurende enkele weken een ondoorlatend zeil op de grond te leggen. Bewerk de bodem niet dieper dan een spadesteek; het onderste deel is immers het minst vruchtbaar. Bovendien adviseren we om deze diepte te beperken om zo de microbiële activiteit van de bodem niet te verstoren.
Maak gebruik van een tuinfrees. Wij raden je aan om een gemakkelijk hanteerbaar model te kiezen met een zeer laag zwaartepunt dat een goede grip op de grond verzekert. Ontdek het assortiment tuinfrezen van STIHL, die een compact ontwerp combineren met een uitstekende manoeuvreerbaarheid zodat je de grond gemakkelijk kunt bewerken.
Permacultuur
Er wordt veel over gepraat, maar wat is een permacultuur nu eigenlijk? Het is een breed begrip dat verwijst naar een permanente landbouwmethode, bedoeld om een opeenvolging van oogsten mogelijk te maken zonder de bodem uit te putten. Dit impliceert aangepaste landbouwmethoden.
Permacultuur biedt een globale aanpak, met zorg voor de grond, de mens en de middelen. Ze past in het kader van een bepaalde levensstijl, maar iedereen kan er naar wens een aantal ideeën van ontlenen en enkele experimenten uitproberen.
In de moestuin is de permacultuur eenvoudig te testen, met de natuur als model:
- De aarde wordt nooit onbedekt gelaten.
- De grond leeft dankzij het werk van de aanwezige bacteriën, wormen, insecten, …
- Afval wordt gerecycleerd (compost).
- Er wordt gebruik gemaakt van natuurlijke hulpbronnen (water, zon, …).
- Diversiteit wordt aangemoedigd: hoe meer verschillende soorten, hoe minder ziekten en plagen zich kunnen verspreiden.
Hoewel het onmogelijk is om permacultuur samen te vatten, is ze in feite een soort van tuinieren in ons eigen tempo, op basis van het gezond verstand, met een zorgvuldige observatie en respect voor natuurlijke fenomenen, waarbij elk zijn plaats heeft en iedereen in balans leeft. Een enorm project dat we beetje bij beetje kunnen toepassen door onze intuïties en overtuigingen te volgen. We hebben er allemaal bij te winnen…
De grote tuinschoonmaak
Afgelopen winter hebben we de meest uiteenlopende weersomstandigheden meegemaakt. De laatste winterprik, met nog een flink aantal dagen van aanhoudende vorst en een schrale, uitdrogende wind gevolgd door sneeuwbuien, is nog maar net achter de rug. Tuiniers hadden het liever omgekeerd gezien: sneeuw die de planten toedekt voordat de kou intreedt, vormt immers een goede beschermlaag net zoals bij een iglo. Wat te doen nu de dooi doorzet?
Haast je vooral niet. De traditionele lenteschoonmaak mag je gerust wat uitstellen. Geef je planten voldoende tijd om zelf weer op krachten te komen, te herstellen en weer vocht op te nemen. Bij droog weer geef je bij de voet van de planten water, maar niet te veel om te voorkomen dat de wortels gaan rotten. Dit geldt ook voor potplanten.
Snijd verdorde bladeren van groenblijvers nu nog niet weg. Het kan namelijk nog gaan vriezen en door de voet vrij te maken, verzwak je de plant. Een erg compacte bodem kun je oppervlakkig omploegen, dat is goed voor de beluchting en stimuleert het microbiële leven. Zorg wel dat je nieuw opkomende uitlopers met rust laat – plantenlabels komen nu goed van pas. Let daarbij meteen ook op slakken. Zij komen na een heerlijke winterslaap weer tevoorschijn uit de mulch, en zijn dol op malse uitlopers.
Zoek je een teken van leven bij bomen en struiken? Krab voorzichtig en oppervlakkig met je nagel aan de schors: als je wit of groen weefsel ziet, is dat een goed teken. Is het bruin of zwart, dan kun je alle dode takken daarboven wegsnoeien.
Lees hier verder over schoonmaken met een hogedrukreiniger rondom het huis en de tuin.
3 tips voor een stralend schoon terras? Lees hier verder.
De haag snoeien
Tegen het einde van deze maand kun je de haag snoeien, in het bijzonder groenblijvende hagen waarvan het blad te lijden heeft gehad onder de kou. Bij gemengde hagen die lentebloeiers bevatten, wacht je beter tot ze uitgebloeid zijn. Het voornaamste doel van snoeien, is ervoor zorgen dat je haag een optimale hoogte blijft houden (kijk de wetgeving voor jouw gemeente of verkaveling na; als die er niet is, snoei je de struiken op minder dan twee meter van de scheidingslijn terug tot onder de twee meter). Door te snoeien houd je bovendien de dikte van je haag correct en krijg je een mooi volle, dichte begroeiing.
Snoei eerst de top tot op de gewenste hoogte en pas daarna de zijkanten. Doe dat van onder naar boven zodat de afgesneden takken gemakkelijker vallen. Snijd de haag schuin: houd de onderkant breder dan de bovenkant zodat het zonlicht ook de onderste takken bereikt. Zo vermijd je dat je haag onderaan kaal wordt. Werk vervolgens de top zorgvuldig af. Ons advies: snoei de top licht afgerond. Dit zorgt voor een betere weerstand tegen wind en het gewicht van sneeuw.
Meer tips kan je lezen in het artikel "Hagen snoeien: zo ga je te werk".
Welk gereedschap gebruik je voor welke haag? De keuze is enorm, dus stel jezelf eerst een paar vragen: hoe lang is de haag die ik moet snoeien, hoe hoog (let ook op het gewicht van de machine, zorg dat ze niet te zwaar is), welk type takken (zacht of hard hout, dikke diameter) en welk type aandrijving (vermogen, autonome gebruiksduur enz. afhankelijk van het motortype – benzine, elektrisch of met accu). Zodra je al die parameters duidelijk op een rij hebt, kun je naar je dealer gaan. Volg uiteraard ook steeds de veiligheidsvoorschriften.
In het artikel "Welke heggenschaar is het meest geschikt voor mij?" lees je waarop je moet letten bij de aanschaf van een heggenschaar.
Hoe snoei je een rozenstruik?
In de grote rozenfamilie is het moeilijk om slechts één snoeiprincipe te generaliseren. Daarom geven we je enkele algemene principes voor het snoeien van rozen.
Begin met het verwijderen van dood hout en zieke takken en maak het centrum van de rozenstruik vrij om het hart goed te verluchten. Doe dit buiten de vorstperiode. Vroeger snoeide men zo dat men slechts drie tot vijf gesnoeide takken kort hield (20 cm vanaf het entpunt) met drie tot vijf mooie knoppen. Hoewel dit zorgt voor een evenwichtige groei en een royale bloei voor de grootbloemige hybride rozen, is dit niet nodig en zijn de meeste rozenstruiken tevreden met een minder ingrijpende snoei.
Geef altijd de voorkeur aan de sterkste takken. Het belangrijkste is om boven een grote knop te snijden die naar de buitenkant van de struik is gericht.
Snijd de takken schuin af, met een scherpe snoeischaar zodat het water niet achterblijft in de jonge scheut. Om rozen te snoeien heb je een goede snoeischaar nodig: bekijk onze selectie van handige en krachtige snoeischaren.
Tip: profiteer van de snoei om de krachtigste exemplaren op te binden of te leiden, waarbij je de takken zo veel mogelijk naar omlaag buigt. Dit bevordert de ontwikkeling van de okseltakken.
Hoe snoei je een wingerd?
Een wingerd moet worden gesnoeid om een evenwichtige groei te krijgen en op die manier de vruchtvorming in de hand te werken. Dit doe je voordat de groei begint, om te voorkomen dat de wingerd ‘huilt' of een overvloedige stroom sap vrijgeeft die de plant kan verzwakken.
Hoe snoei je een wingerd? Gebruik een geschikte takkenschaar (ontdek ons aanbod accu takkenscharen, en vooral de takkenschaar ASA 65 die ideaal is voor het snoeien van wijnranken). Verwijder eerst de tak die het jaar voordien vruchten heeft gedragen. Snoei de vervangende tak op twee à drie ogen (knoppen). Alle knoppen zijn vergelijkbaar, het bovenste oog geeft de bloemen terwijl de onderste de nieuwe tak voor het volgende jaar vormt.
In het geval van een oude wingerd moet je niet bang zijn om de oudste ranken onderaan drastisch te snoeien: dat zal de groei van nieuwe takken bevorderen die dit jaar vruchten zullen dragen. In de zomer zorgt een lichte snoeibeurt ervoor dat de trossen maximaal aan de zon worden blootgesteld en dus optimaal rijpen.
Tip: bewaar het snoeiafval om het in de zomer te verbranden op de barbecue. Het vlees krijgt zo een heerlijk aroma.
Zaadjes en zaailingen: hoe bewerk je de grond van de moestuin?
Voor je aan de slag gaat in de moestuin controleer je of de bodem het overtollige water heeft afgevoerd als de winter erg regenachtig was. Het is de bedoeling om een schone, losse en goed doorlatende bodem te verkrijgen en zo de groei van de jonge wortels van groenten te verzekeren.
Hoe bewerk je de grond van de moestuin?
- Eerste stap: ga eerst het eventuele onkruid te lijf. In deze eerste fase is het nog niet nodig om een tuinfrees te gebruiken want de roterende tanden zullen de wortels van de planten in stukken verdelen wat hun verspreiding in de hand werkt. Geef de voorkeur aan een handmatige onkruidbestrijding of bedek de bodem enkele weken met een dikke laag mulch of met karton om het onkruid te verstikken. In een latere fase maken we wel gebruik van de tuinfrees.
- Tweede stap: maak de grond los met behulp van een spitvork of een woelvork. Ga niet te diep (een spadesteek volstaat), om de activiteit van de organismen die in de bodem leven niet te verstoren. Zij zijn immers zeer nuttig om het organisch materiaal te ontbinden en de vruchtbaarheid van de grond te verzekeren.
- Derde stap: strijk een laag goed rijpe compost uit over de bodem en hark om een fijn verbrokkeld oppervlak te verkrijgen dat klaar is voor het zaaien of planten.
Leg in de moestuin de laatste hand aan de bewerking van de grond door er organische bodemmest in te verwerken (compost, goed afgebroken mest, …). Maart is een overgangsmaand waarin de bodem in de meeste regio's nog koud en zeer vochtig is met een hoog risico op vorst. Haast je niet! Pas je handelingen aan en kies vooral voor lokale variëteiten, die beter geschikt zijn voor je klimaat.
Zaai radijs, salade, wortel, peterselie en erwtjes ter plaatse. In een koel klimaat dek je ze ‘s nachts af met een vliesdoek en verlucht je ze tijdens mooie dagen. Plant knoflook, sjalot en ui vooral in een vochtige bodem op ruggen.
Zaai tomaten op een beschutte en warme plek. Laat aardappelen ontkiemen.
Kijk uit voor (naakt-)slakken die verzot zijn op jonge scheuten en uitlopers.
Meer lezen: Moestuin beginnen, hoe en waar?
Een mooi gazon: wanneer is het tijd om de verticuteermachine boven te halen?
Je bent weer regelmatig aan het maaien en misschien heb je ook al je gazon bemest met stikstofrijke meststof: daardoor zal het gras snel weer groen worden, maar ook sneller gaan groeien! Of je nu maait met een grasmaaier met een opvangbak of met een mulchfunctie, dit is het goede moment om aan de slag te gaan met de verticuteermachine.
Verticuteren zorgt voor een effectieve verluchting van de grond, elimineert plantenafval en overtollig mos en stimuleert de verspreiding van het gras. Dat zorgt ook voor een dichtere ontwikkeling van het gazon, zodat water beter in de bodem kan dringen.
Als na het verticuteren gebieden met weinig gazon overblijven raden we u aan graszaden te mengen met een kleine hoeveelheid potgrond en de kale oppervlakken te bedekken met een dunne laag van dit mengsel. Sproei lichtjes als dat nodig is.
Lees hier hoe je in drie stappen duurzaam gras verticuteert.
Lees ook in ons gazondossier:
Een helling aanplanten
Hoe tover je dat hopeloze hellende stukje grond om in een stabiel, fraai ogend plantendek? Ga stap voor stap te werk. Bij een zeer steile helling kan het interessant zijn om de helling af te bakenen met een stenen muurtje, maar dat betekent aardig wat grondwerk waarbij je ook een afwatering moet aanleggen. Bij een matig steile helling is het voldoende om plantsoorten te kiezen met een goed ontwikkeld wortelstelsel. Die zullen de bodem vasthouden, erosie beperken en de bodem bedekken waardoor je woekerend onkruid vermijdt.
Hoe kies je de juiste planten? Houd rekening met de bodemkwaliteit en de ligging, en onthoud daarbij dat de planten bovenaan op de helling meer licht en wind zullen krijgen, maar minder water. Kies voor het onderste tweederdedeel van de helling bij voorkeur voor bodembedekkers. Wil je voor het aanplanten eerst worteldoek aanbrengen? Plant dan geen soorten die uitlopers maken, want die willen direct contact met de bodem hebben (klimop, maagdenpalm, dovenetel, …). Probeer je alvast voor te stellen hoe je helling er in haar geheel zal uitzien: de visuele impact moet sterk zijn, het totaalplaatje moet kloppen. Kies bij voorkeur voor groenblijvende soorten (Cotoneaster, Lonicera, Ceanothus …) voor de gevarieerde kleurschakeringen van de verschillende soorten. Een fraaie kleurentoets vind je in het assortiment van de heesterrozen: die hoef je niet te snoeien en ze bedekken gemakkelijk één vierkante meter per plant.
Plant de helling aan van boven naar beneden, in lijnen loodrecht op de helling en in driehoekverband. Maak een kuiltje bij de voet van elke plant, eventueel in de vorm van een bedje grind. In het eerste jaar kun je gerust nog een zadenmengeling voor een bloemenweide zaaien: de bloemen zullen de aarde vasthouden tot de nieuw aangeplante struiken volledig vorm aangenomen hebben.
Je gazon ontwaakt
Het wisselvallige weer (vooral regen en vorst) maakt het lastig om te bepalen wat het ideale tijdstip is om je gazon weer te maaien. De beste graadmeter is de hoogte van je gazon, maar houd ook rekening met de kwaliteit van je grasveld. Als de wielen van je maaier nog diepe sporen zouden kunnen maken, dan wacht je beter nog even. Je loopt het risico dat je de bodem samenperst, waardoor je gras niet goed terug zal groeien. Alleen de robotmaaier kan al aan de slag van zodra het gras begint te groeien, dit om te voorkomen dat hij blokkeert als het gras te hoog wordt. Stel bij een gras- of zitmaaier het snijmes in op de hoogste stand voor deze allereerste maaironde.
Je gras maaien is niet de enige onderhoudsklus. Heeft je gazon te lijden gehad onder de vorst, is het hier en daar vertrappeld of is de ondergrond samengeperst door wateroverlast? Dan is dit de ideale periode om je grasveld te herstellen. Hark de grond wat los en bestrooi kale plekken met een mengsel van potgrond en graszaad. Druk stevig aan en besproei met water indien nodig. Houd de vochtigheid goed in de gaten wanneer het jonge gras gaat kiemen: een paar dagen zon en/of uitdrogende wind zijn al genoeg om je kiemen te vernietigen.
Is je gazon al vier of vijf jaar oud? Stimuleer dan de groei met een handje organische stoffen die je over het grasveld uitstrooit in de vorm van fijn compost. Ook universele meststof is een optie: strooi de korrels zo regelmatig mogelijk over het grasveld. Doe dit vlak voor een regenbui of de ochtenddauw om te vermijden dat de wortels verbranden.
Maak hier kennis met de iMOW®! De robotmaaier zorgt voor een strak, mooi en gezond gazon.
Lees ook in ons gazondossier:
Welk onderhoudt vereist je gazon in de lente?
Afhankelijk van de regio en de weersomstandigheden is april, met enkele dagen speling, de maand waarin je terug begin te maaien. Zelfs als het gras al goed is gegroeid is het beter om nog niet te maaien als de bodem nog vochtig is. De maaier zal de grond immers samendrukken en de verluchting belemmeren.
Eerste maaibeurt van het jaar? Om je gazon goed te onderhouden in het voorjaar is het aanbevolen om eerst hoog te maaien zodat het gras weer groen kan worden en kan regenereren. Het kan ook een goed idee zijn om je gazon te bemesten met een stikstofrijke meststof. Zo stimuleer je de groei van het gazon en zijn mooie groene kleur, maar zorg ervoor dat je de korrels gelijkmatig verdeelt voor een homogeen resultaat.
Vergeet niet dat het toevoegen van meststof de groei bevordert en je dus vaker zal moeten maaien. Je moet dus kiezen tussen een ‘perfect' gazon dat een regelmatig onderhoud vereist of een meer ‘rustiek' gazon waar wel wat onkruid en kalere plekken toegelaten zijn, maar waarbij je in het hoogseizoen wel eens een maaibeurt kunt overslaan.
Misschien ook interessant: Hoe zaai je gras voor een frisgroen gazon?
Lees ook in ons gazondossier:
Hoe leg je de randen van bloembedden opnieuw aan?
Het verzorgen van de randen van bloembedden is geen ‘verplichte' actie in de tuin, zoals maaien, begieten of heggen snoeien. Maar, het kan het grasmaaien vergemakkelijken door de ruimtes af te bakenen. Duidelijke randen brengen de bloembedden tot hun recht en structureren de aangeplante delen. Zelfs in een wilde tuin zal een mooi getekend tracé harmonieuzer ogen. Het ideale gereedschap om randen opnieuw aan te leggen is een zeer scherpe spade.
April is een goed moment omdat de vegetatie nog niet overvloedig is. Maak een soort van goot om het niveauverschil tussen het gazon en het begin van de beplanting goed aan te duiden. Je kunt zelfs een baksteen of een plavei leggen als steun voor de wielen van de grasmaaier als de bodem lichtjes helt. Besteed hier de eerste keer voldoende tijd aan, want dit zal het onderhoud de komende jaren gemakkelijker maken. Je kunt het werk over meerdere weken verspreiden, afhankelijk van de ontwikkeling van de vegetatie en de kwaliteit van de grond.
Tip: als je de randen van je bloembed voor de eerste keer aanlegt is een flexibele tuinslang zeer handig om de contouren van het bloembed op de grond te visualiseren, die later gemakkelijker met een spadesteek af te tekenen zullen zijn.
Na het snoeien? Compost maken!
Jawel, alles is weer aan het groeien. Dit is dus het ideale moment om te snoeien en de tuin weer op orde te brengen.
Maar wat doe je met al die takken die al snel een imposante hoop vormen? Een doeltreffende oplossing: leg ze op de composthoop. Om dit omslachtige volume te beperken, raden wij je aan om de takken eerst te versnipperen met een hakselaar. Met deze machine kun je takken versnipperen tot kleine spaanders (de grootte is afhankelijk van het vermogen van de hakselaar), die vervolgens makkelijker zullen ontbinden op de composthoop, vooral als je ze mengt met resten van het maaiafval.
In deze periode tiert het onkruid welig. Je kunt dan ook een dikke laag spaanders leggen aan de voet van heggen of jonge beplantingen: deze mulchlaag voorkomt het ontkiemen van zaailingen!
Lees meer: Zelf composteren, zo doe je dat! Of nog: Composteren volgens de regels van de kunst.
Kom hier 5 tips te weten voor het efficiënt gebruik van je hakselaar.
Lees ook in ons gazondossier:
Een minimoestuin aanleggen
Zodra de lente aanbreekt, krijgen we weer zin in knapperige groenten, versgeplukte tuinkruiden en lekkere bessen. Zelfs als je maar over een klein lapje grond beschikt, is dat haalbaar. Heb je een terras zonder grond of een kleine tuin met een arme bodem? Dan kun je gerust enkele verhoogde tuinbedden afbakenen met houten planken en die vullen met een mengsel van tuinaarde en compost. Installeer ze zo dicht mogelijk bij een waterpunt, want begieten is van levensbelang bij deze teeltvorm. Zorg voor voldoende zonlicht, maar vermijd een plek pal op het zuiden waar het 's zomers al gauw heet wordt.
Bedenk vervolgens wat je wil planten: zaai radijzen (die kun je na drie of vier weken al oogsten, maar begiet ze regelmatig om een te scherpe smaak te vermijden), plant jonge slaplantjes (pluk de jonge blaadjes naarmate je ze nodig hebt) en kerstomaten, leg een kruidenhoekje aan en groepeer de soorten volgens hun behoeften (munt en basilicum houden van vochtigheid, tijm dan weer niet enzovoort).
Wat kleinfruit betreft, zijn er aardbeien-, rodebessen- en frambozenplanten (probeer verschillende variëteiten voor meer afwisseling in smaak en oogstdatum). Nu is de goede periode om alles aan te leggen. Zet er gerust ook een paar bloemen bij zoals afrikaantjes, gladiolen of salie.
Meer lezen: Moestuin beginnen, hoe en waar?
Planten in je veranda
Een veranda heeft verschillende functies. Als je er verwarming in hebt, is het een heerlijke wintertuin waar het aangenaam toeven is in de eerste bleke zonnestralen te midden van mooie kamerplanten. Je kunt voor tropische plantensoorten kiezen met mooie bladeren (zoals Kentia-palm, Cordyline en Calathea) of prachtige bloemen (zoals orchideeën en passievrucht). Deze planten moet je het hele jaar door water geven (wacht tot de bovenste twee centimeter aarde droog is voordat je weer begiet). Geef ze in april en september wat compost of meststof, en verwen ze in het voorjaar met een opknapbeurt (verwijder verdroogde bloemen en bladeren).
Een veranda kan ook dienen als overwinteringsplaats voor planten die bij mooi weer in de tuin staan, maar die niet goed tegen de kou kunnen. Draai in dat geval de verwarming in je veranda niet te hoog: een temperatuur van 10°C is ideaal voor de ‘winterslaap' van deze planten. We spreken dan van een oranjerie: de perfecte plek voor citrusvruchten en alle mediterrane plantensoorten zoals oleander, bougainvillea en passievrucht zeker ook als je de planten in een pot teelt.
Bereid in april de planten voor om weer naar de tuin te verhuizen door de aarde oppervlakkig met een krabber te bewerken en te bedekken met potgrond verrijkt met compost. Zwakke takken mag je nu snoeien.
Hoe maak je je eerste maaibeurt tot een succes?
Afhankelijk van de regio, het weer en de kwaliteit van de bodem, begint het gras in mei weer krachtig te groeien. En je grasmaaier is natuurlijk helemaal nagekeken (het mes is geslepen) en klaar om aan de slag te gaan! Het is echter niet aanbevolen om het gras te maaien als de grond nog te zwaar en drassig is: zo druk je de aarde samen en laat je sporen van de wielen achter die schadelijk zijn voor de groei van het gras.
Onze tips om je eerste maaibeurt van het seizoen te doen slagen:
- Stel de maaihoogte in op de hoogste stand. Het is aanbevolen om te wachten tot de derde maaibeurt om de minimumhoogte in te stellen.
- Behandel je gazon met een speciale onkruidverdelger voor gazons als je merkt dat er veel ongewenst onkruid groeit en als je een onberispelijk gazon wilt. Er zijn effectieve meststof- en onkruidverdelgermengsels op de markt, maar die vereisen dat je heel regelmatig maait omdat ze de groei van het gras stimuleren.
Eerste tuin? Kies voor een grasmaaier die bij je behoeften past. Je STIHL dealer helpt je om de gepaste machine te vinden.
Maak hier kennis met de iMOW®! De robotmaaier zorgt voor een strak, mooi en gezond gazon.
Interesse in een mulchmaaier? Ontdek hier 5 redenen om te mulchmaaien.
Lees ook in ons gazondossier:
Zomerplanten planten
In mei kunnen in onze streken zomerbloemen nog te lijden hebben onder de laatste nachtvorst. Inmiddels is het gevaar geweken en mogen we ons volop uitleven in de tuin en op het balkon! De keuze is enorm, zowel op het vlak van grootte en kleuren als stijl.
Basisregel: combineer geen soorten die niet dezelfde behoeften hebben. Zet bijvoorbeeld vlijtige liesjes, die geen volle zon verdragen, niet samen met geraniums, die juist wel van een hete zomer houden. Cosmos heeft voldoende water nodig, terwijl sedum dan weer kapotgaat in een te vochtige grond. Laat je echter niet afschrikken, want de meeste zogenaamde eenjarige planten houden van een plek in de halfschaduw, een regelmatige slok water (laat de aarde aan het oppervlak wel altijd minstens een centimeter drogen) en een handje meststoffen om de bloei te bevorderen.
Leg altijd eerst een drainagelaag (kiezels) op de bodem van de pot en vul aan met lichte potgrond. Zet de planten minimaal 15 centimeter uit elkaar. Zo kun je in de komende maanden gegarandeerd genieten van een prachtig zomers decor!
Een regelmatige schoonmaakbeurt – alle gele blaadjes en verwelkte bloemen verwijderen – is belangrijk om de bloei te stimuleren en de planten goed gezond te houden.
Grindtuin aanleggen
Een stukje tuin op grind zorgt voor een moderne toets, vraagt amper onderhoud en is ideaal voor het verfraaien van warme plekken waar gazon het in de zomer moeilijk krijgt. De korrelgrootte en de kleur van het grind zijn bepalend voor de stijl.
Baken eerst de plek af, graaf de grond 5 tot 8 centimeter af en leg worteldoek. Breng een eerste laag grind aan van 2 of 3 centimeter en zet dan de planten. Hier en daar reliëf aanbrengen, geeft een natuurlijkere uitstraling. Vergeet niet om er enkele platte tegels in te verwerken om zo gemakkelijker door je grindtuin te kunnen lopen.
Kies planten die van veel zon houden, bij voorkeur soorten met fijnbehaarde of taaie bladeren, die goed tegen de droogte kunnen (tijm, wolfsmelk of Euphorbia, Phormium, grassen, lavendel, Heuchera, ...).
Om grote bossen te vormen, plant je telkens minimaal drie plantjes van dezelfde soort in een driehoek. Zet de plantjes in een kleine kuil met goede aarde en druk aan. Dek af met een laagje grind, maar houd de wortelhals rond de planten (overgang tussen wortels en takken) goed vrij, en geef water.
Als alle planten geplant zijn, verspreid je de rest van het grind in een laag van minstens 5 tot 8 centimeter. In een erg droge zomer geef je in het eerste jaar nog water, maar verder vraagt een grindtuin weinig verzorging.
Wanneer snoeien?
Snoeien is belangrijk om bij de meeste struiken een compacte, dichte groei te blijven garanderen. Het zorgt bovendien voor een goede bloei, want snoeien bevordert een gelijkmatige verspreiding van het sap in de plant. Je moet alleen wel op het juiste moment en op de juiste plaats snoeien.
Nu is het al te laat om nog fruitbomen te snoeien, want dat moet voor de bloeitijd gebeuren. Snoei beter ook geen heesters meer die deze zomer nog gaan bloeien, zoals hortensia, vlinderstruik en weigelia want die zijn nu al knoppen aan het vormen. Je loopt het risico dat ze minder bloemen krijgen.
Soorten die in het begin van de lente al hebben gebloeid (forsythia, siertrosbes, Japanse sierkwee, sering, …) kun je nu wel snoeien.
Controleer heesters en hagen eerst goed op eventuele vogelnesten die je zou kunnen storen. In sommige gemeenten kan van april tot eind juli een snoeiverbod gelden om de nestbouw te beschermen. Informeer ook naar de tijdstippen waarop het is toegestaan om gemotoriseerd gereedschap zoals een heggenschaar, hakselaar of bladblazer te gebruiken. Controleer altijd of de messen van de heggenschaar goed scherp zijn: met een strakke snijrand zullen de takken vlotter herstellen.
Kom hier 5 tips te weten voor het efficiënt gebruik van je hakselaar.
Hoe snoei je een heg?
Een heg wordt voor verscheidene jaren geplant en moet dus mooi, compact en onderaan goed vol blijven. Over het algemeen volstaat een snoeibeurt in de zomer, maar als je een strakke en volle haag wilt, zal je twee keer moeten snoeien. De eerste keer aan het eind van mei, begin juni. Maar, zeker voor de langste dag van het jaar, namelijk 21 juni. In september is het dan opnieuw tijd om de haag onder handen te nemen. Lees hier het volledige artikel: Hagen snoeien, zo ga je te werk.
Voor een goed getrimde heg is het aanbevolen om zowel in de hoogte als in de breedte te snoeien. Zo stimuleer je de ontwikkeling van zijscheuten zelfs als de heg jong is en de gewenste grootte nog niet heeft bereikt.
Snoeien gebeurt aan het einde van de groeiperiode, meestal aan het einde van de lente en/of aan het einde van de zomer. Het is beter om twee keer per jaar te snoeien zonder te drastisch te werk te gaan, maar een enkele jaarlijkse snoeibeurt kan volstaan.
Afhankelijk van de grootte van de heg en het type vegetatie, kies je ervoor om te werken met een scherpe snoeischaar, een elektrische heggenschaar, een accu heggenschaar of een benzineheggenschaar als je enkele meters lang moet snoeien. Om ervoor te zorgen dat het licht doordringt tot in het midden van de heg, snoei je de basis van de haag breder dan de bovenkant. Dit is ook meer esthetisch als je een groenblijvende heg hebt.
Opgelet: denk aan de veiligheid. Kies voor een heggenschaar die geschikt is voor de klus die je moet klaren: een accu heggenschaar is gemakkelijk te hanteren en tegelijk krachtig, terwijl een benzineheggenschaar ideaal is voor professioneel gebruik. Werk niet met gestrekte armen of met een slecht geplaatste ladder.
Denk er ten slotte aan om werkhandschoenen en een veiligheidsbril te dragen.
Wanneer je planten water geven?
Wanneer en hoe geef je planten het beste water? In het algemeen geldt altijd dat je planten beter te weinig dan te veel water geeft. Zo bevorder je de ontwikkeling van langere wortels, die diep in de grond op zoek zullen gaan naar water, en zullen je planten beter bestand zijn tegen droogte. Bovendien voorkom je zo wortelverstikking, en uiteindelijk dus het afsterven van je plant doordat de grond vol water zit en geen voedingsstoffen meer kan overbrengen.
Woel door het zandoppervlak om in te schatten hoeveel water een plant nodig heeft. De bovenste 1 tot 2 centimeter moeten droog zijn om eventueel te begieten. Behalve bij zaailingen die nog oppervlakkige wortels hebben. In dat geval zijn een paar millimeter droge grond het signaal om te gieten.
Hoe geef je water? Het is beter om één keer per week een flinke hoeveelheid water te geven dan elke dag een beetje. Dagelijks gieten werkt een oppervlakkig wortelstelsel in de hand, waardoor je planten veel gevoeliger zullen zijn voor perioden van droogte en hittegolven.
Heb je een regenton? Planten houden van regenwater, want dat heeft de omgevingstemperatuur. Zo voorkom je hittestress. Geef 's ochtends water wanneer het nog koel is, of ‘s avonds als de zon al lager staat: het vochtverlies door verdamping blijft beperkt en je voorkomt verbranding van de bladeren. Giet bij voorkeur aan de voet van de plant en niet op de bladeren, want daardoor kunnen ziekten ontstaan.
Je gazon vernieuwen
In juni ligt je gazon er in theorie het mooiste bij: het gras is weer mooi groen en groeit actief. Maai regelmatig, maar nooit te kort, om een compacte groei van de grassprieten te stimuleren en de ontwikkeling van onkruid binnen de perken te houden. Stukken waar mos woekert of die zijn platgetrapt, zal je moeten vernieuwen.
Het gevecht tegen mos kan een werk van lange adem zijn. Gewoon het mos verwijderen volstaat niet. Je moet ook de juiste bodem- en lichtomstandigheden creëren opdat het mos niet terugkomt. Een compacte, lichtzure en schaduwrijke ondergrond die het water vasthoudt, is ideaal. Tenzij je er natuurlijk voor kiest om het mos te behouden en het een mooi tapijt te laten vormen, zoals in een Japanse tuin.
Bij zones waar veel over gelopen hark je het grondoppervlak een paar centimeter los om te verluchten. Maak een mengsel van potgrond en graszaad met soorten die goed tegen betreding kunnen. Verdeel het mengsel gelijkmatig over het kale oppervlak, druk aan en besproei. Loop niet over het ingezaaide stuk tot er een nieuw mooi groen gazon is ontstaan. Pas dan mag je weer maaien.
Bij zomerse hitte en droogte kan je gazon geel en soms zelfs bijna stroachtig worden. Geen paniek! Bij de eerste regenbuien wordt je gras weer mooi groen. Sproeien heeft dus geen enkele zin.
Lees ook in ons gazondossier:
Trimmen: hoe werk je het gazon tot in de puntjes af?
Voor het maaien zijn er twee opties: een mulchmaaier, die de fijn gemaaide grassprietjes op de grond laat liggen of een grasmaaier met opvangbak. Informeer in het laatste geval bij je gemeente over het verwijderen van groenafval of voorzie een hoek in je tuin voor het recycleren van het gemaaide gras. Weet wel dat een goede composthoop meer nodig heeft dan enkel gras.
Nadat je het gras hebt gemaaid, zijn er vaak nog enkele moeilijk toegankelijke bosjes gras langs de muren, onder de heesters, rond het terras, ... Als je een onberispelijke tuin wilt, gebruik je een kantenmaaier waarmee je orde kunt scheppen in die chaotische groei. Deze handeling is niet nodig na elke maaibeurt, maar kan de uitbundige scheuten in bedwang houden door ze behoorlijk kort te trimmen. Langs de bedden verwijder je eerst het hoogste onkruid en werk je het naar de randen af (die je op het einde van de winter met een spade of een scherpe halvemaanvormige afsteker hebt afgebakend). Houd het gereedschap schuin zodat je het gras bij de basis afsnijdt.
Met een lichte en gemakkelijk te hanteren accu kantenmaaier werk je in stilte en zonder snoer wat ideaal is om efficiënt te werken zonder de omringende planten te beschadigen.
5 tips om het beste uit uw kantenmaaier, grastrimmer of bosmaaier te halen. Klik hier.
Weet je niet welke maaikop te kiezen? Ontdek hier de juiste maaikop voor iedere klus.
Benieuwd hoe je een bosmaaier of grastrimmer tegen onkruid gebruikt? Klik hier.
Bodembedekkers
Bodembedekkers zijn handige kruipplanten. De perfecte oplossing om moeilijk te onderhouden stukken in je tuin snel te begroeien! Zodra ze goed zijn ingegroeid, hoef je niet meer aan gieten, wieden of maaien te denken.
Kies wel de juiste soorten uit. Sommige planten houden van volle zon terwijl andere een schaduwrijk plekje verkiezen. Dat is echter nog niet alles! We maken ook een onderscheid tussen droge en vochtige schaduw, en daarin gedijen niet dezelfde planten. Kies voor een zonnige plek gewone tijm of Zoysia. Schaduw en koele grond zijn dan weer perfect voor Helxine, Sagina en Dichondra, maar je zult er niet over kunnen lopen zoals over een gazon. Droge schaduw, vaak onder bomen, is de lastigste plek in de tuin. Plant hier maagdenpalm, Bergenia of winterharde geraniums (G. macrorrhizum).
Zet de planten vrij dicht bij elkaar (elke 20 centimeter een plantje) om snel een mooi en vrij dicht tapijt te vormen waarin onkruid geen kans krijgt. Deze planten houden dan wel van droge grond, maar bij het aanplanten mag je ze een slok water geven. Zo zullen ze vlotter aanslaan en een stevig wortelstelsel ontwikkelen. Daarna heb je er geen omkijken meer naar!
Het onderhoud van rozenstruiken
Juni is de maand van de rozenstruik!
In maart, voor het begin van de groei, dien je de meeste rozen te snoeien zodat ze zich compact ontwikkelen en veel bloemen voortbrengen. In juni beperk je je tot het snoeien van de zwakke takjes die geen mooie bloemen dragen en bij klimrozen bind je de krachtigste stengels op om ervoor te zorgen dat ze mooi naar boven klimmen.
Voor de nabloeiende rozenvariëteiten is het aanbevolen om de verwelkte bloemen te snoeien. Dit doe je, door de stengel schuin af te snijden net boven een blad. Voor de niet-nabloeiende variëteiten kun je de verwelkte bloemen afsnijden, behalve als de soort decoratieve vruchten vormt waarvan je in de herfst wilt genieten. Een snoeischaar is het ideale gereedschap om je rozen netjes en nauwkeurig te snoeien.
Als je rozenstruiken in een arme grond zijn geplant, is dit het moment om de bloei te ondersteunen door aan de voet een beetje meststof of een handvol goed ontbonden compost in de grond te brengen.
Ter herinnering: klimrozen zijn rozen die lange stelen vormen die best worden opgebonden. Nabloeiende rozen zijn rozen die twee bloeiperiodes kennen, een in juni en de andere, vaak minder genereus, in september. Er bestaan dus nabloeiende klimrozen!
Maak je tuin vakantieklaar
Je tuin een paar weken achterlaten, is niet altijd gemakkelijk. Heb je geen buurman die kan komen gieten, dan is dit de beste optie: zet al je potplanten bij elkaar op een halfschaduwrijke plek in de buurt van een waterpunt en installeer een druppelsysteem met een timer. Dit is niet ingewikkeld en niet duur. Je kan ook bij de voet van droogtegevoelige planten omgekeerde plastic flessen gevuld met water plaatsen. Het debiet regel je door een aantal gaatjes in de dop te maken. Vergeet ook niet om in de bodem van de fles een gaatje te maken.
Geef je planten vlak voor vertrek ruim voldoende water en bedek de grond met mulch (fijn grind, grasmaaisel, schors, ...) om de bodem zo vochtig mogelijk te houden.
Maak je geen zorgen om je gazon: zelfs een volledig geel grasveld zal bij de eerste regenbuien weer mooi groen worden!
Bloeiende planten (geraniums, vlijtige liesjes, citroenverbena, ...) mogen er dan wel prachtig uitzien, maar het heeft geen zin om ze al hun krachten te laten verspelen door zaad te vormen. Knip gewoon alle bloemen weg. Je planten krijgen dan alle tijd om nieuwe knoppen te vormen, en zullen je bij thuiskomst verwelkomen met prachtige nieuwe bloemen!
Meer tips vind je ook nog in het artikel "Maak je tuin vakantieproof".
Lees ook in ons gazondossier:
Een snelle pottencompositie voor een fleurig zomerbalkon
Met een paar potten van verschillende grootte creëer je snel een aantrekkelijk volume. Kies voor felle, contrasterende kleuren of juist voor zachte ton sur ton tinten. Het is belangrijk om even na te denken over het juiste materiaal. Potten van poreuze terracotta garanderen optimale vochtigheid, maar breken bij de minste slag of stoot. Kunsthars is licht en verkrijgbaar in een brede waaier van kleuren. Zink is heel trendy, maar let op voor oververhitting van de plantenwortels als ze in de volle zon staan.
Leg op de bodem van elke pot een drainagelaag om te vermijden dat de wortels direct contact hebben met water waardoor ze kunnen rotten. Kies voor potgrond van goede kwaliteit waarin organische meststof vermengd zit.
Voor de planten zelf heb je keuze te over in een tuincentrum of plantenkwekerij. Kies voor soorten die al mooi in bloei staan. Seizoensbloemen zoals dahlia's, anthemis en begonia's zijn nu nog te vinden en kunnen meerdere weken bloeien. Bij de vaste planten blijven salie, achillea, echinacea en gele margriet in topvorm tot aan de vorst. Voor een vloeiende compositie speel je met bladeren en plukjes groene, blauwachtige of goudgele siergrassen met bloempluimen. Nu alleen nog water geven en regelmatig de verwelkte bloemen verwijderen en je kunt genieten van een lange, fleurige zomer.
Nog meer tips voor sfeer in de tuin? Lees hier verder.
Hoe begiet je in de zomer?
Bij gieten is doseren van het grootste belang: een niet-bewaterde plant zal snel sterven als hij niet opnieuw wordt gehydrateerd. Maar, hij kan ook doodgaan door te veel water!
Voor planten in volle grond of in grote, diepe bakken is het beter om met grote tussenpozen rijkelijk te gieten in plaats van ze elke dag een beetje water te geven. Zo zullen de wortels van de plant het water in de diepte zoeken en zijn ze beter bestand tegen droogte. Beperk de verdamping van water door de grond te mulchen.
Planten in plantenbakken zijn erg gevoelig voor watergebrek. Plaats ze niet in direct zonlicht als je ze niet dagelijks kunt begieten. Laat wat water in schoteltjes onder de potten staan om de vochtigheid te bevorderen, maar maak de grond aan de oppervlakte los zodat het wortelsysteem kan ademen.
Wat doen bij droogte in de tuin?
Het is steeds vaker gedurende lange perioden droog. Hoe je met deze droogte in de tuin omgaat en toch milieuvriendelijk tuiniert? Wij geven enkele tips in ons artikel "Wat doen bij droogte in de tuin" !
Zomersnoei: hoe snoei je heesters?
De zomersnoei heeft traditioneel betrekking op fruitbomen, appel- en peerbomen in het bijzonder, maar het is een goed idee om ook alle heesters in de tuin, en dan vooral de sterkst groeiende, te snoeien.
De zomersnoei gebeurt van juni tot september wanneer de heester actief groeit en het sap goed stroomt. Hij bestaat erin de sterkste takken gedeeltelijk te snoeien, door slechts vier tot vijf bladeren per stengel over te houden. Zo concentreer je het sap, vorm je sterker hout en behoud je een meer harmonieuze groei. In de boomgaard helpt de zomersnoei om een goede vertakking te verzekeren, die volgend jaar voor de vruchtvorming zal zorgen. Bij sierheesters helpt deze snoei om een dichte vorm (aanbevolen voor lavendel, rozemarijn, heiligenbloem, enzovoort), een goede levenskracht en een mooie bloei te bevorderen. Maak van de gelegenheid gebruik om de zwakke takken in het hart van de heester te verwijderen. Zo verlucht je de struik te verluchten en laat je het licht toe
Tijdens de zomersnoei kun je ook alle scheuten die op de stam groeien kort snijden. Profiteer van deze mogelijkheid om in juni fruit uit te dunnen. Verwijder dus twee of drie kleine vruchten die nog groen zijn om er een te begunstigen en die groter zal worden. Voor heesters met veelkleurig of goudgeel gebladerte kun je nu de aanzet van volledig groene takken opsporen die je bij de basis moet snoeien zodat de heester zijn gevlekte kleur behoudt in plaats van weer groen te worden.
Ten slotte wordt de zomersnoei ook aanbevolen voor groenten (hoofdzakelijk tomaat en pompoen). Snijd in hartje zomer de toppen van de krachtige scheuten af om de groei te stoppen en de concentratie van sap in de vruchten te bevorderen. Dit wordt ook dieven genoemd.
Hoe verleng je de bloeitijd?
Wil je langer van je bloeiende planten genieten? Zowel de planten die alleen in de zomer bloeien als die van heesters of winterharde planten hebben wat verzorging nodig om zolang mogelijk te blijven bloeien.
Voor potplanten voeg je bij één op de twee gietbeurten verdunde kunstmest toe. Doe dit altijd in vochtige grond om de wortels niet te verschroeien. Snijd de verwelkte bloemen af die de plant onnodig vermoeien behalve als je de zaadjes wilt verzamelen of de vruchten in de herfst mooi wilt houden (dit is bijvoorbeeld het geval voor enkele botanische rozen). Voor de meest krachtige en genereuze soorten installeer je een effectieve opbinding zodat de bloemen niet bezwijken onder hun eigen gewicht of tijdens een hevige regenval.
Aarzel niet om heesters en grote planten die uitgebloeid zijn vrij kort te snoeien. De meeste zullen dan opnieuw aangroeien en op het einde van het seizoen nog enkele bloemen voortbrengen.
Tip: als je op vakantie vertrekt, moet je niet bang zijn om alle bloemen van je potplanten te verwijderen. Ze zullen van de gelegenheid gebruikmaken om in je afwezigheid andere bloemknoppen te vormen die zullen ontluiken bij je terugkomst!
Afknijpen of knippen? Wat is het verschil?
De technische termen die tuiniers gebruiken, leiden soms tot verwarring. Neem nu het afknijpen van jonge scheuten. Eigenlijk is dat een heel eenvoudige handeling waarbij je het nog zachte uiteinde van de tak heel nauwkeurig met de nagel van je duim en wijsvinger verwijdert.
Bij heel wat planten met bloemen (petunia's, citroenverbena, cosmea, ...) knijp je de belangrijkste groeitoppen af om de vorming van zijscheuten te bevorderen, een compacte en goed vertakte groei te behouden en de bloei te stimuleren.
Bij tomaten knijp je die secundaire okselscheuten (die ontstaan in de aanzet van bladeren) dan weer net wel af. Zo beperk je de ontwikkeling van de vegetatieve plant waardoor het sap zich kan concentreren op de vruchten, en je grotere tomaten krijgt. Verwijder meteen ook een paar grote bladeren. Die slorpen namelijk het sap op ten koste van de vruchten, en maken ook nog eens schaduw waardoor je tomaten het risico lopen minder rood te zullen worden.
Kruidenhoek
Het is altijd leuk om een aantal verse kruiden binnen handbereik te hebben voor het op smaak brengen van je salades, sauzen, taarten, ... Een klein lapje grond is al genoeg voor een waaier van diverse smaken. Denk aan peterselie, kervel, bieslook, zuring, tijm, basilicum, salie, ... Kies gewoon wat je zelf lekker vindt en graag gebruikt in de keuken.
Zet je potten of kruidenhoek niet al te ver uit de buurt van je keuken, en zet niet zomaar alle plantensoorten bij elkaar. Zo houdt munt bijvoorbeeld van halfschaduw en een vochtige bodem, terwijl tijm dol is op zon en een goed gedraineerde ondergrond. Houd ook rekening met de ruimte die je planten innemen: laurier is een mooie struik maar groeit vrij langzaam, terwijl venkel in één seizoen meer dan een meter hoog wordt en zich gemakkelijk uitzaait.
Afgezien van water geven, heb je er weinig werk aan. Knip alleen de planten regelmatig bij om ze compact te houden en te voorkomen dat ze gaan bloeien want dat gaat ten koste van de blaadjes en maakt de takken hard. Het handigste is om regelmatig met een schaar of klein knipmes jonge scheuten te oogsten en die meteen te gebruiken.
Basilicum is een kouwelijk eenjarig kruid dat je niet langer dan september of oktober vers kan houden. Droog de blaadjes of vries ze in kleine hoeveelheden in om ook tijdens de winter nog van die heerlijke smaak te kunnen genieten.
Tuinherstel
Het grillige weer van de zomer – van hittegolf en droogte tot stevige storm en regenbuien – heeft je planten zwaar op de proef gesteld.
Panikeer vooral niet over je gazon! Laat het gras tot de herfst gewoon weer groen worden. Daarna kan je eventueel herstelwerkzaamheden overwegen.
Voor struiken is het nu tijd om te snoeien: gebruik een snoeischaar als je alleen zwakke en beschadigde takken verwijdert of een heggenschaar als je weer een mooi compact en gelijkvormig geheel wilt creëren. Heb je niet veel tijd? Geen probleem: ook in september kan je nog prima snoeien.
Verwijder van de rozenstruiken alle uitgebloeide bloemen, behalve bij botanische rozen want die krijgen in het najaar mooie siervruchten.
Vaste zomerplanten kan je knotten om over een week of drie nieuwe groei en zelfs bloei op gang te zien komen. Vaste herfstplanten moeten nu al knoppen of bloemen hebben. Kreunen ze onder de droogte? Geef ze dan zeker af en toe water om hun groei een handje te helpen. Seizoensbloeiers zullen een scheutje meststof in het gietwater zeker op prijs stellen, en haal ook steeds alle uitgebloeide bloemen weg.
In de moestuin is de oogsttijd aangebroken. Haal alle bladeren weg die schaduw creëren voor de vruchten (zeker bij tomaten), snijd van kruiden de blaadjes af (droog ze of vries ze in voor deze winter) en snoei tijm, rozemarijn, salie, … om de bossen mooi compact te houden.
Wat doe je na een hittegolf?
Geen paniek als de zomer warm of zelfs bloedheet was en je gazon wel stro lijkt! Vanaf de eerste regenval zal je gazon zijn prachtige groene kleur terugkrijgen. Je kunt daarentegen je andere planten, die te lijden hebben gehad onder de extreme hitte, wel een duwtje in de rug geven.
Om je potplanten na een hittegolf te verzorgen, week je de kluiten in water tot er geen luchtbelletjes meer zijn of begiet je ze overvloedig. Snijd de verwelkte bloemen af, maar laat de takken zitten, zelfs als ze droog lijken. Ze kunnen nieuwe scheuten vormen. Wacht minstens drie dagen om de ‘bloeiende planten' opnieuw van meststoffen te voorzien.
De heesters die het meest last hebben van de hitte zijn vaak de pas geplante struiken met een ondiep wortelgestel. Hark de bovenste laag van de grond en begiet. Wacht minstens twee weken om te snoeien, want er kunnen jonge scheuten verschijnen op het oude hout.
In de moestuin moet je alle groenten die in de hoogte zijn gegroeid (die dus een bloemstengel hebben ontwikkeld) verwijderen, en dan vooral salades. Er is nog steeds tijd om nieuwe radijs, salades en kruiden te zaaien. Voor de andere groenten graaf je een geultje langs de rijen zodat het water zacht kan afvloeien. Je tuin zal na de hittegolf opnieuw kleur krijgen!
Ontdek ook enkele tips in ons artikel "Wat doen bij droogte in de tuin"!
Tijd voor zomerstekken
Augustus is de ideale periode om stekken van planten te nemen. Succes gegarandeerd! Jonge groene twijgen beginnen net hard te worden en in hout te veranderen. De meeste kleine struiken zijn gemakkelijk te stekken: hortensia, fuchsia, lavendel, rozemarijn, oleander, salie, ...
Snijd een gezonde tak van ongeveer twintig centimeter, die geen bloemen heeft gedragen en minstens twee bladparen heeft, strak en schuin af. Verwijder de top en halveer de bladeren als ze vrij groot zijn zoals bij hortensia's.
Vul een ondiepe bak met lichte potgrond en zet de stekken vijf centimeter onder de aarde. Ze mogen bij elkaar in dezelfde bak, maar zorg dan wel dat de bladeren elkaar niet aanraken om ziektes te voorkomen. Druk de grond goed aan en geef water.
Maak een kleine serre door de bak af te dekken met doorschijnend, lichtdoorlatend plastic dat je vastprikt op stokjes zodat het de bladeren niet raakt. Zet de bak tegen een muur in de schaduw.
Plant in het voorjaar de stekken uit die knoppen beginnen te krijgen en geef water.
Hoe stek je oleander?
Stekken kan de amateurtuinier een beetje afschrikken. Nochtans is oleander stekken heel gemakkelijk, zeker met de tuintips van STIHL!
De oleander geeft meerdere maanden een aangename geur af en heeft een groot kleurenpalet: keuze in overvloed! Om je oleanders economisch te vermenigvuldigen, bestaan er twee stektechnieken: stekken in aarde of stekken in water. De tweede is het eenvoudigste.
Ga als volgt te werk om oleander te stekken:
- Plaats enkele takjes van de oleander in een recipiënt met water (een vaas of waterfles bijvoorbeeld). Vul het water aan als het is verdampt.
- Wacht tot de wortels volledig ontwikkeld zijn: na vijftien dagen beginnen ze te verschijnen, maar het duurt ongeveer twee maanden voor ze klaar zijn voor de volgende handeling.
- Plaats de wortels in individuele potjes gevuld met potgrond en een beetje zand.
- Beschut de potten tegen de koude en plant de jonge oleanders de volgende lente!
Help! Mijn gazon lijkt wel stro!
Elk jaar aan het eind van de zomer herhalen we het opnieuw: maak je niet druk om je gele gazon. Bij de eerste regenbuien wordt het vanzelf weer groen. Maar sommige zomers zijn toch wel uitzonderlijk! Wekenlang geen druppel water, extreem hoge temperaturen, zelfs geen ochtenddauw, ... Je gele gras is inmiddels stro geworden of zelfs volledig verdwenen. Met kale plekken als resultaat. Het grootste deel van het oppervlak zal profiteren van de koelere ochtenden en de regen om weer tot leven te komen. Om te mogen hopen op een gelijkmatig resultaat heeft de groei echter een duwtje in de rug nodig:
- Als het gras echt heeft geleden en moeite heeft om opnieuw groen te worden, is het wenselijk om een fijne laag potgrond te verspreiden. Die zal een kleine ‘matras' vormen en een gunstig vochtgehalte bieden aan de wortels van het gras, en enkele voedingsstoffen leveren.
- Op platgetreden zones begin je met een paar centimeter los te krabben. Strooi er vervolgens een mengsel van zaad en potgrond over. Stamp aan en geef water. De grond is in deze periode nog warm en het jonge gras zal snel ontkiemen als het regelmatig water krijgt.
- Op plaatsen met een moslaag: laat je niet verleiden tot de hark want die zal alles uitrukken. Geef de voorkeur aan de verticuteermachine. Die verwijdert droge resten en snijdt de grond in. Dit is gunstig voor de ontwikkeling van nieuw gras. Ook hier kun je de kaalste plekken inzaaien en fijn besproeien.
Lees hier hoe je in drie stappen duurzaam gras verticuteert.
- Start weer met maaien – met een hoge messtand – van zodra het gras ongelijk gaat groeien.
Lees ook in ons gazondossier:
Verzorging van struiken die hun bloemen verliezen
Bij de meeste zomerbloeiers zijn veel bloemen al verdord door de extreem hoge temperaturen. Zelfs al heb je water gegeven, dan was dat niet genoeg om een frisse bloei te behouden. Snijd alles wat droog is net boven de gezonde takken weg. In september kun je nog nieuwe bloei krijgen: een laatste nazomerse opflakkering voordat alle bladeren hun herfstkleuren krijgen.
- Snijd bij rozen alle verlepte bloemen weg tenzij je de vruchtvorming wilt behouden. Veel botanische rozen produceren immers zeer decoratieve rode vruchten.
- Hortensia's vereisen geen speciale eindezomerbehandeling tenzij ze volledig verdord zijn. Snijd ze in dat geval laag af. Uit wat overblijft, kunnen nog nieuwe jonge scheuten groeien.
- Verwijder bij lavendel de geurende aren. Het is belangrijk om vrij laag te snoeien, maar laat minstens een derde deel van de gezonde plant staan. Als je de onderkant kaal laat worden, zal de plant moeite hebben om te herstellen want lavendel ontwikkelt geen jonge scheuten op oud hout.
Bloembedden schoonmaken voor de herfst
Het einde van de zomer is niet het einde van de tuin: de herfst biedt een breed scala aan bloeiende planten.
Maak de bloembedden eerst schoon alvorens te planten: snijd verbleekte bloemen en gele bladeren af. Snoei de heesters om hun harmonieuze vorm te herstellen. Laat de vaste planten op hun plek zitten; plant ernaast een aantal nieuwe planten die een paar weken later zullen bloeien zoals asters, vetkruid, Japanse anemonen, enzovoort. Een heel assortiment planten wordt verkocht in potten, klaar om te bloeien. Zo kan je je bloembedden organiseren door de soorten die volgend jaar opnieuw zullen bloeien te behouden. En ja, het geheim van een mooi bloembed is de aaneenschakeling van de bloei van seizoen tot seizoen!
Maak van de gelegenheid gebruik om enkele bollen narcissen en tulpen te planten aan de voet van heesters en in de borders van bloembedden. Ze bloeien vanaf maart/april.
Planten als ‘opvullers' om de zomer in schoonheid te eindigen
September is een kantelmaand tussen de laatste zomerbloemen en de langverwachte herfstbloemen (aster, sedum, margriet, ...). Zakte de moed je in de schoenen toen je na je vakantie thuiskwam en een tuin zonder kleur aantrof? Wij hebben een noodoplossing!
Ruim eerst alle uitgedroogde bloemen en bladeren op. Maak van de gelegenheid gebruik om van eenjarige planten (Cosmos, goudsbloem, Lavatera, afrikaantjes, ...) de zaden te oogsten. Bewaar ze droog, zo kan je ze in april opnieuw zaaien.
De zones die hierdoor vrijkomen liggen er een beetje kaal bij of er zijn alleen maar bladeren te zien. Dit zijn ideale plekken om potten tussen te zetten. In tuincentra en kwekerijen vind je mooie bloeiende potplanten zoals asters, margrieten en echinacea. Verberg de pot tussen de nog aanwezige bladeren, en vergeet niet om de planten regelmatig water te geven. Aan het eind van het seizoen, als de bloemen uitgebloeid zijn, kun je ze verplanten. Dat is meteen ook een goede gelegenheid om rond de kluiten wat bollen in de grond te stoppen en alvast de voorjaarsbloei voor te bereiden!
Hagen snoeien: zo ga je te werk
Over het algemeen volstaat een snoeibeurt in de zomer, maar als je en strakke en volle haag wilt, zal je een tweede keer in september moeten snoeien. Wacht hier niet te lang mee, want vorst is slecht voor de pas gesnoeide haag. Deze moet kunnen herstellen, vooraleer de eerste vriesperiode aanbreekt. Lees hier het volledige artikel: Hagen snoeien, zo ga je te werk.
Hoe snoei je een oleander?
Oleander, een heester met wintergroen gebladerte, wordt gewaardeerd om zijn lange en genereuze bloei. Als hij in de volle grond is geplant, is snoeien niet nodig behalve als je een dichte en lage vorm wilt behouden. In dat geval snoei je eerder in maart, door de takken op 40 cm van de grond af te snijden. Hou er wel rekening mee dat de bloei van dit jaar dan in het gedrang komt ten gunste van een nieuwe vegetatie. Dat is een verjongingssnoei.
Oleander in potten moet je vanaf het einde van de zomer tot oktober snoeien, maar met mate. Verwijder enkel de stengels die bloemen hebben gevormd en de zwakkere takken. Als je ingrijpender wilt snoeien, is het aanbevolen te wachten tot het sap in maart weer gaat stromen. Om een gedeelte van de bloei te bewaren en een dichtere en gezonde ontwikkeling te verkrijgen, snijd je een op de twee takken af. Geef de voorkeur aan de gezonde en robuuste takken. De snoeischaren van STIHL zijn bijzonder praktisch om je oleanders en andere heesters te snoeien.
Opmerking: de oleander, die wordt ingedeeld bij de mediterrane heesters, groeit in zijn natuurlijke staat in oases. Hij heeft dus een regelmatige waterbehoefte, minstens gedurende de actieve vegetatieperiode, van maart tot oktober. Profiteer van de gietbeurten om potplanten een keer op twee voeding te geven.
Voorjaarsbollen: bereid nu al de lente voor
De herfst staat bekend als hét seizoen voor het aanplanten van bomen en struiken, maar is ook de ideale periode om voorjaarsbollen in de grond te stoppen.
Schakel voor deze klus je kinderen in: ze lopen misschien niet meteen over van enthousiasme voor je bolronde, maar ze krijgen wel een mooie les in geduld en natuurcyclus.
Stop de bollen in de grond met de punt naar omhoog, en dit minstens even diep als de bol hoog is. Zorg dat de grond niet te zwaar is of te veel vocht vasthoudt. Daarna hoef je niet meer aan je bollen te denken. Wellicht zijn het de kinderen die in maart of april als eersten de kleurrijke bloemen boven de grond zien komen. Een wonder! Kies hyacinten, krokussen, tulpen, narcissen, sierlook, ...
Combineer ze met bloeiende planten die je koopt in potten (en die je ook deze herfst al plant) zoals vergeet-mij-nietjes, viooltjes en anjers voor een nog krachtiger effect. Meng ook met grassen om het geheel een lichte en moderne toets te geven, zowel in potten op het balkon als aan de rand van een bloemborder in de tuin.
Wat doe je met compost?
Een strak plan: je groenafval verzamelen zodat het kan ontbinden tot compost waarmee je achteraf de bodem verrijkt. Je kunt niet alleen groenafval (grasmaaisel, snoeisel van struiken, bladeren, groenteschillen, ...) op je composthoop gooien. Ook eierschalen, koffiedik en thee composteren bijzonder goed.
Na de zomer is je afvalberg echter niet altijd in topvorm, zeker niet als het een droge zomer was. Werk de compost grof om en controleer zo of het materiaal helemaal onderaan al fijn ontbonden is, en op zwarte aarde lijkt. Check meteen of de hoop in het midden goed warm is. Dat wijst immers op een goede microbiële activiteit wat belangrijk is om larven van insecten, en sporen van paddenstoelen uit de buurt te houden. Als dit niet het geval is, begiet dan met flink veel water, meng goed en voeg indien nodig wat takjes toe om de algemene structuur van je composthoop te beluchten.
Controleer pas in het voorjaar weer hoe je compost zich ontwikkelt want in de winter kan je composthoop een aangename schuilplaats zijn voor een egel. En die wil je toch niet storen!
Klik hier om meer te weten te komen over zelf composteren.
Hoe kies je een heggenschaar?
Hou je van een mooi onderhouden haag het hele jaar door? Snoei ze dan nu. Zo staat je haag er de hele winter strak bij. In koude streken helpt dat bovendien om te voorkomen dat struiken uiteenvallen onder het gewicht van sneeuw. Strak snoeien, betekent in de eerste plaats geschikt gereedschap gebruiken. Stel jezelf de juiste vragen:
- Hoe lang is je haag en wat is de afstand tot een stopcontact? Het heeft geen zin om een elektrische motor te kiezen als je met een te lang verlengsnoer moet werken. Dat is niet veilig.
- Hoe lang snoei je? Kies je voor een benzinemodel, let dan op het gewicht van de machine. Een te zwaar model kan tijdens lange werksessies vermoeidheid en spierspanning opleveren. Liever een model met een accu? Deze zijn licht, geruisloos en bieden volop bewegingsvrijheid. Check wel of de autonomie is afgestemd op het geplande werk.
- Het type motor heb je nu bepaald. Bedenk dan hoe breed je haag is, en kies de juiste lengte van zaagblad. Overweeg een heggenschaar op steel voor hoge en brede hagen. Ook die modellen zijn verkrijgbaar in alle aandrijvingstypes; benzine, elektrisch of accu.
- Lees tot slot aandachtig alle veiligheidsinstructies, trek geschikte kleding aan, en werk altijd in een stabiele houding. Maak steeds je materiaal schoon na gebruik want snoeisap heeft een bijtend effect.
Lees hier meer over de verschillende heggenscharen en hun toepassingen.
Wat doe je met je fruit?
De herfst is het einde van de productiecyclus voor veel fruitbomen. Omdat het grootste deel van de vruchten tegelijkertijd rijp is, is een beetje organisatie nodig om de gewassen niet te verspillen.
Eerste tip: laat je vrienden en buren meegenieten van de genereuze opbrengst van je pluk. Delen is tenslotte één van de principes van tuinieren!
Verwerk daarna het gevallen of beschadigde fruit in confituur en gelei.
Om nog zo laat mogelijk in het seizoen van je heerlijk fruit te kunnen genieten, moet je het goed bewaren. De ideale plek om fruit te bewaren is een fruitkelder: een goed geventileerde ruimte, niet te vochtig en beschermd tegen fel licht, met een redelijk constante temperatuur van 10-12°C. Een kleine schuur of kelder zijn ideaal. Daar bewaar je alleen gezond fruit (appels, peren, druiven, ...). Zorg dat het fruit niet tegen elkaar ligt om besmetting te voorkomen mocht er schimmel ontstaat. Controleer regelmatig om rot fruit te verwijderen.
Laat noten eerst aan de lucht drogen, zodat je ze langer kunt bewaren. Verwijder alle plantenresten.
Opmerking: Wees voorzichtig tijdens het oogsten want beschadigd fruit blijft minder lang goed.
Wat doe je met de bladeren?
Je harkt ze bij elkaar of gebruik een bladblazer als je liever snel en gemakkelijk mooie hoopjes vormt. In elk geval is het belangrijk om de dorre bladeren niet te laten liggen op het gazon. Zo vermijd je verstikking en beschadiging door de ontbinding ervan. Veeg de bladeren bijeen op paadjes en op het terras omwille van de veiligheid, want ze maken de grond erg glad. In de bedden kan je ze laten liggen omdat ze de meeste planten beschermen tegen de koude, maar pas op want ze zijn bij nat weer ook een toevluchtsoord voor slakken en ze kunnen de basis van sommige planten, die gevoelig zijn voor overmatig vocht, doen verrotten.
Wat doe je dan met de stapels bladeren? Gooi ze op de composthoop. De bladeren zullen er ontbinden en zullen zo meehelpen om een rijke compost te vormen. Verwijder de zieke en meest taaie bladeren die tijd nodig hebben om te ontbinden (plataan, laurierkers, hulst, ...). Als het volume van de bladeren te groot is kan je ze met een hakselaar vermalen tot kleine snippers die gemakkelijker ontbinden.
Als je geen plaats hebt om groenafval te verzamelen om het te composteren, kan je bij de gemeente informeren naar oplossingen voor de ophaling en verwerking van dat afval.
Lees hier hoe je herfstbladeren kan opruimen en hergebruiken.
Kom hier 5 tips te weten voor het efficiënt gebruik van je hakselaar.
Wanneer snoei je heesters?
Vraag je je af wat het goede moment is om de heggen in je tuin te trimmen? De herfst is het juiste moment om groenblijvende heesters te snoeien. Meestal zijn dit de heggen. Deze snoei houdt de tuin de hele winter netjes.
Zomerbloeiende heesters worden nu ook gesnoeid, om ze te regenereren en ze een harmonieuze vorm te geven. Het is echter niet aan te raden om de heesters te snoeien die in de lente zullen bloeien omdat ze hun knoppen al hebben gevormd. Als je ze snoeit, loop je het gevaar dat je geen bloemen zult krijgen in maart/april, maar andere nadelen zijn er niet. Om het snoeien te vergemakkelijken, kun je een heggenschaar gebruiken. Denk aan een accu buxusschaar om de manoeuvreerbaarheid te vergroten en het gewenste resultaat te krijgen.
Om makkelijker snoeiafval te verwijderen is een tuinhakselaar zeer handig voor takken met een diameter van drie tot vijf cm. Dit verkleint niet alleen het volume van het tuinafval, maar het hakselmateriaal is bovendien uiterst geschikt om op de composthoop te leggen aangezien het sneller ontbindt dan grote takken.
Wanneer snoei je een pruimenboom?
Pruimenbomen zijn steenfruitbomen (in tegenstelling tot appel- en perenbomen, die geclassificeerd worden als pitvruchtbomen) die vaak niet worden gesnoeid, zelfs wanneer ze vruchten dragen op het jonge hout. Je mag de sterkste takken nooit te drastisch snoeien want ze verdragen geen korte snoei. Het oude hout is immers geneigd geen knoppen te vormen om de ontwikkeling van jonge scheuten te verzekeren. Vaak is het zelfs verzwakt en ontwikkelt het een ziekte die we gomziekte noemen en waarbij gomafscheiding uit de takken komt.
Wat is dan het goede moment om pruimenbomen te snoeien? Het is raadzaam om elk jaar, tijdens de oogst of vlak erna, een lichte snoei uit te voeren. Die verzekert een royale vruchtproductie het jaar nadien, een gemakkelijkere pluk op de minder hoge takken en meer solide gesteltakken om het gewicht van de vruchten te ondersteunen.
Hoe snoei je een pruimenboom? Begin met een reinigingssnoei, waarbij je de dode takken, de zwakke takken en de takken die zich naar binnen ontwikkelen, verwijdert. Dit bevordert de penetratie van het licht in het hart van de boom. Snoei daarna de mooiste takken lichtjes, om de verdeling van het sap te optimaliseren en een ontwikkeling te verzekeren die we ‘bekervormig' of ‘spilvormig' noemen. Dit zorgt voor een harmonieuze groei van de boom.
Hoe snoei je een boom?
Om een boom goed te snoeien, moet je het juiste moment kiezen en het juiste materiaal hebben. De meeste bomen snoeien we doorgaans in de herfst. Hier zijn enkele tips om je bomen correct te snoeien.
• Snijd en verwijder alle scheuten en de kleine takken, zo dicht mogelijk bij het aanhechtingspunt. Tip: sproei groeiremmers om de scheuten te beperken.
• Verwijder ook de overtollige takken, de dode takken, de slecht georiënteerde en de gevaarlijke takken. Hierdoor kan het licht beter doordringen in de boom.
• Om je boom een mooie vorm te geven, moet je elk jaar wat verder op de tak snoeien.
• Verklein de kroonomvang om de windbelasting op de boom te beperken.
Vergeet niet: bij het snoeien van belangrijke delen moet je, om ziektes vermijden, de gesnoeide delen bedekken met een product dat de heling bevordert. Houd er ten slotte rekening mee dat het snoeien van een boom complex kan zijn. Om een boom op de juiste manier te snoeien, heb je aangepast materiaal nodig en moet je weten hoe het te gebruiken. Als de boom te groot is geworden, en als je het gevoel hebt dat je veiligheid niet maximaal wordt gegarandeerd, neem je best contact met een professional.
Wat is transparant snoeien?
De herfst is een goede periode om bomen en heesters te snoeien. Je geeft ze nu, voor het begin van de winter, opnieuw een harmonieus silhouet. De groenblijvers vormen de ruggengraat van de tuin en zijn duidelijk zichtbaar in dit seizoen.
Voor de bomen die hun bladeren verliezen, kan je de belangrijkste takken en de ongezonde twijgen beter herkennen. Verlucht de takken zo veel mogelijk om de doorgang van het licht tot het diepst van de boom te bevorderen. Dit is het principe van transparant snoeien. Ga geleidelijk aan tewerk en snoei eerst de takken die naar het midden toe groeien. Gebruik een scherpe takkenschaar of een hoogsnoeier (accu, elektrisch of benzine) waarmee je tot wel vijf meter hoog kan reiken. Zet dan een stap achteruit om het silhouet als geheel te visualiseren. Het moet in evenwicht zijn ten opzichte van de stam en de zonnestralen moeten makkelijk het midden van de takken kunnen bereiken.
Snoeien is nooit gemakkelijk. We zijn vaak bang dat we te drastisch zijn. Maak je echter geen zorgen; behalve in uitzonderlijke gevallen zullen volgende lente weer jonge scheuten op de oude takken verschijnen.
Als je deze herfst geen tijd hebt om al je heesters te snoeien, kan je dit nog tot het prille begin van het voorjaar, buiten de vorstperiode doen.
Hand- en motorisch gereedschap winterklaar maken
Winter betekent niet alleen rust voor de tuin, maar ook een beetje voor de tuinman. Hoewel … er zijn altijd wel klusjes te doen. Berg bijvoorbeeld je maai- en snoeigereedschap veilig op, zowel het motorische (grasmachine, kettingzaag, heggenschaar, …) als het handgereedschap (kantensnijder, knipschaar, …). Controleer welk gereedschap er geslepen moet worden zodat alles in het voorjaar weer piekfijn klaarligt!
- Benzinemachines: maak de brandstoftank leeg en breng eventuele resten naar het containerpark. Draai de motor stationair totdat hij zonder benzine valt en reinig de filters. Maak het carter van de grasmaaier schoon en vet in.
- De snijbladen van de verschillende machines moeten geslepen worden. Maak ze schoon en smeer ze in met speciale olie (voor kettingzagen).
- Houten handvaten moet je, net zoals de metalen messen, fijn schuren, invetten en droog opbergen.
- Ook batterijen en accu's berg je 's winters beter op. Lees de onderhoudsinstructies voor de juiste manier van opslag per type.
Heb je nog tijd over? Controleer dan ook alle bloempotten en sorteer je voorraad zaden (bewaar ze op een droge plek), meststoffen en behandelingsproducten.
Klik hier om te weten te komen hoe je een acccu op de juiste manier opbergt.
Ontdek hoe je best tuingereedschappen en -machines tijdens de winter kan opbergen.
Lees hier welke onderhoudstaken je STIHL dealer tijdens de winter kan uitvoeren.
Een bodem vol leven, dé sleutel voor prachtige planten
Door een heleboel biologische processen draagt het verborgen ondergrondse leven bij tot een gezonde plantengroei. Het principe is vergelijkbaar met de darmflora in ons darmstelsel: ook daarvan moeten we de bacteriële flora in stand houden. De conclusie luidt hetzelfde: een goed gevoede plant ontwikkelt zich harmonieus, en is beter bestand tegen aanvallen, parasieten en ziekten.
Het behoud van de bodemkwaliteit is dan ook een belangrijke taak van elke tuinman. Enkele tips:
- Het is beter om de grond oppervlakkig los te maken dan diep om te spitten. Dit verstoort immers de activiteit van de anaerobe bacteriën die zich ontwikkelen waar geen zuurstof is.
- Voeg organisch materiaal toe want dat levert voeding voor bacteriën, schimmels en diverse wormen (waaronder de waardevolle regen- of aardwormen). Die zijn namelijk druk in de weer met composteren en voorzien zo je planten van voedingsstoffen in de juiste vorm.
- Een correcte vochtigheidsgraad garandeert het evenwicht van al die nuttige ondergrondse populaties.
Kortom, zorg eerst voor een vruchtbare bodem die in goede conditie verkeert, en stort je daarna pas op het kweken van planten.
Tijd om te planten! Ja, maar...
In november schiet alle hout wortel, maar volg bij het planten wel enkele regels als je in het voorjaar planten wil bewonderen die in topvorm zijn.
- Beknibbel niet op de diepte van het plantgat: het moet minstens anderhalve keer dieper en breder zijn dan de kluit. Maak de grond tegen de zijkanten wat los en leg onderin een drainerende laag zoals bijvoorbeeld grind. Vul het gat opnieuw met de grond vermengd met potgrond of compost. Het zand dat je uit de diepte hebt gehaald, hergebruik je beter niet want het bevat veel minder voedingsstoffen.
- Plant alleen soorten die zijn aangepast aan het klimaat in je streek. Zo niet kunnen ze bezwijken onder een te strenge winter. Niet alleen de koude kan dodelijk zijn; veel planten verdragen ook geen vocht in de winter.
- Valt er geen regen in de dagen na het planten? Geef dan water, maar overdrijven niet. De wortels kunnen immers rotten door te veel water. Ze mogen echter ook niet helemaal uitdrogen. Pas op voor een schrale, koude wind: die heeft een uitdrogend effect, zelfs bij een grijze hemel.
Bescherming tegen de koude
De tussenseizoenen, zowel de lente als de herfst, zijn altijd delicaat in de tuin. Je moet immers rekening houden met de verschillende parameters die de goede ontwikkeling van de planten beïnvloeden: vochtigheid, wind, koude, …
Alles draait om evenwicht en de juiste keuze van de planten. "De juiste plant op de juiste plaats" getuigt van gezond verstand. Maar als je soorten hebt geplant die minder geschikt zijn voor je klimaat dan moet je ze beschermen tegen de koude en tegelijk een goede vochtigheid in stand houden, zonder overdaad. Vliesdoeken zijn efficiënt, vooral tegen de koude wind. Ze beschermen de planten nauwgezet tegen vorst. Maar ze bevorderen ook de condensatie en de ontwikkeling van paddenstoelen. Vergeet dus niet om te verluchten tijdens zachtere dagen. Opgelet: ook op mooie, zonnige dagen kunnen de temperaturen onder het vriespunt dalen. De bescherming van de basis van planten die geen kou verdragen met een dikke matras van bladeren of stro is ook efficiënt, maar verwijder ze in het voorjaar vrij snel want ze zijn een ideale voedingsbodem voor slakken en kleine knaagdieren die dol zijn op jonge scheuten.
Zelfs als het koud is, mag je niet vergeten de potheesters regelmatig water te geven. Wind en vorst zijn immers twee factoren die de droge lucht bevorderen.
6 tips om je planten tegen vorst te beschermen? Klik hier om verder te lezen.
Wat als het droog is?
In de nazomer is er nog vaak een tekort aan water en kleine regenbuitjes bevochtigen de bodem niet volledig tot in de diepte. Het is dus niet het goede moment om te gaan planten.
Houd vooral de potplanten in de gaten, en zeker de heesters die snel dorst hebben, vooral omdat de wind ze vaak uitdroogt.
Hoewel het planten van voorjaarsbloeiende bollen niet wordt beïnvloed door de droogte van de grond, vereisen vaste planten en groenblijvende heesters een vochtige grond voor een nieuwe groei. Laat in de bloembedden de winterharde planten hun levenscyclus voltooien voor je de bladeren verwijdert. Wanneer sommige heesters op het verkeerde moment knoppen vormen of zelfs bloeien kan je alleen maar wachten tot de eerste vorst komt om de sapstroom te blokkeren en de vegetatie te stoppen. Het korter worden van de dagen volstaat eigenlijk niet om de planten rust op te leggen; we moeten ook rekenen op lagere temperaturen. Wees dus geduldig, de herfstregen zal uiteindelijk wel komen.
Wanneer plant je best een fruitboom?
In november planten we fruitbomen met blote wortels in een periode van vegetatieve rust. In gebieden met zeer natte winters geven sommige boomkwekers er de voorkeur aan om rond februari/maart te planten en zo wortelrot te voorkomen. Het volstaat dan dat je de eerste zomer aandachtiger begiet want de wortelvorming zal minder diep zijn.
Als je je afvraagt welke fruitboom je moet planten, weet dan dat de keuze van de variëteit afhankelijk is van de kwaliteit van de bodem, het klimaat en de blootstelling. De kwekerij zal je adviseren op basis van de behouden onderstam, lokale variëteiten en bestuivers in de omgeving. Behalve in geval van zelfcompatibele rassen natuurlijk. Het is goedkoper om een fruitboom van één jaar te kopen (een eenjarige geënte boom) die je moet snoeien om hem te vormen, terwijl de al gevormde bomen duurder zijn, maar al hun hoofdtakken en hun definitieve vorm tonen.
Hoe plant je een fruitboom? Het plantgat moet even breed als diep zijn, met goed losgemaakte wanden en onderaan een drainagelaag. Zet de steunpaal langs de boom en plaats de boom zodanig dat de griffelkroonzwelling gelijkligt met de grond. Begiet.
Heesters planten
November is traditioneel de maand om te planten! Maar haast je niet, want er moet aan alle voorwaarden voldaan zijn om deze delicate stap van de wortelvorming, en dus het herstel, te optimaliseren.
Maak een onderscheid tussen de bomen en heesters die je met kluit hebt gekocht in een pot: ze verkiezen een goed gedraineerde grond zodat hun wortels in de winter niet verstikken door te veel water. Je moet er ook op toezien dat de grond vochtig blijft, wat niet het geval is in alle streken. De planten die je als wortelgoed hebt gekocht, zijn nu in rust en moeten geplant worden in omstandigheden die voorkomen dat de wortels uitdrogen. Dompel ze daarom onder in mestaarde om ze te beschermen. En vergeet vooral deze basisregel niet: de kuil moet minstens anderhalve keer groter zijn dan het wortelvolume, zowel in de breedte als in de diepte. Vul aan en stamp de grond goed aan. Begiet tot slot royaal met water om de luchtzakken in de grond weg te werken.
Wat doe je met dorre bladeren?
De herfst is de periode waarin je je tuin moet onderhouden en schoonmaken om hem voor te bereiden op de winter. Maar dat roept een aantal vragen op: moeten we de dorre bladeren bij elkaar vegen? En waarom? Onthoud dat de bladeren weliswaar een beschermende laag vormen aan de voet van bepaalde kouwelijke planten, maar dat het toch aanbevolen is om ze regelmatig van het gazon en de meeste planten te halen. Ze beroven hen immers van licht en houden een overmatige vochtigheid in stand.
Voor je de dorre bladeren met een schop verzamelt, kan je het werk gemakkelijker maken door ze in stapels te groeperen met behulp van een bladblazer. Of je nu op zoek bent naar een accu-, elektrische of benzinebladblazer, kies een model met een goed vermogen dat zelfs natte bladeren die aan de grond of het gras kleven, kan losmaken. Gebruik de bladblazer ook in de bedden: zo verwijder je dorre bladeren en puin zonder de planten te vertrappelen of te beschadigen. Sommige bladblazers van STIHL zijn ook beschikbaar als bladzuigers.
Hoe zaag je brandhout?
Wil je je eigen brandhout maken? Hier zijn enkele tips die je leren hoe je je brandhout in de beste omstandigheden kunt zagen.
• Allereerst is het wenselijk om begeleid te worden door een ervaren persoon en om rekening te houden met de veiligheidstips van STIHL. Vergeet dus zeker de persoonlijke beschermingsmiddelen niet: bril, helm, broek of tuinbroek met snijbescherming.
• De ideale hakperiode voor brandhout is tussen de maanden oktober en februari/maart. Winterhout zonder sap droogt sneller uit en biedt je een betere thermische effectiviteit.
• Gebruik voor het zagen van houtblokken met een kleine diameter een zaagbok voor een stabiele ondersteuning. Maak het stuk hout vast op de zaagbok met een rubberen riem of een ketting.
• Voor grote stukken hout bestaan er verschillende technieken. Klik hier om ons artikel hierover te lezen.
Houd er rekening mee dat het hout na het zagen minimaal anderhalf jaar moet drogen voor je het kan aanwenden. De houtblokken moeten een jaar buiten drogen (afgedekt om ze te beschermen tegen de regen) en daarna nog zes maanden binnen voor je ze kan gebruiken om een haardvuur te maken!
Lees ook: Zaag zelf je brandhout met een kettingzaag.
Leuke cadeautip: een terrarium
Een terrarium is een mooie bokaal, afgesloten met een deksel, waarin planten en mossen groeien. Het ideale geschenk, want de ontvanger heeft er geen omkijken naar! Aangezien de bokaal een afgesloten omgeving vormt, heerst binnenin normaal gesproken een natuurlijke vochtregeling en hoef je geen water te geven. Als voeding vinden de planten alles wat ze nodig hebben in de laag aarde, die geleidelijk rijker zal worden naarmate enkele afgevallen bladeren zullen composteren.
Eén vereiste: zet het terrarium op een lichte plek, maar niet in de volle zon om te voorkomen dat de planten verbranden. Bij te veel condensatie kun je de bokaal beluchten door het deksel een paar uurtjes te openen.
Sommige plantensoorten zullen na een paar maanden misschien wat te groot worden: snoei ze dan takje per takje. Dat is meteen ook een prima gelegenheid om de binnenkant van de bokaal schoon te maken want die kan groen worden. Het is belangrijk dat het licht alle planten kan bereiken. Geef het geheel een klein beetje water voordat je de bokaal weer sluit zodat het evenwicht binnenin zich kan herstellen.
Op zoek naar leuke en originele sinterklaascadeautjes? Klik hier voor 10 tips.
Laat je houtstapel op de juiste manier rijpen
Hout dat gemakkelijk brandt, moet goed droog zijn. Daarom is het belangrijk om je hout op de juiste manier op te slaan.
Het is altijd beter om je hout buiten op te stapelen, maar ook een droge en geventileerde ruimte kan geschikt zijn. De manier van stapelen is bepalend voor de levensduur. Hanteer steeds deze basisregel: de lucht moet goed kunnen circuleren. Leg de onderste blokken op een pallet, minstens tien centimeter van de muur, en laat ook tussen het dak en de bovenste blokken ruimte vrij (of hang het zeil over je stapel iets hoger).
Stapel je hout niet té hoog want dan is het later moeilijk om er blokken hout af te halen. Als je niet erg veel hout verbruikt, zullen de blokken helemaal onderin bovendien te lang blijven liggen om hun calorische waarde te bewaren. Twee jaar na het kappen heeft hout zijn optimale verbrandingsvermogen.
Stapel steeds hout van dezelfde ouderdom, grootte en soort op elkaar. Zo krijg je een mooi homogene houtstapel ... en een fraai vlammend vuurtje!
Bloeiende kamerplanten
In december is het altijd leuk om enkele kleuraccenten aan te brengen in huis met bloeiende planten die houden van een warm en droog interieur. Het gemakkelijkst te onderhouden zijn bloembollen want die hebben alle nodige reserves in hun bol zitten. Denk aan hyacinten, amaryllis, kleine narcisjes in potten, druifhyacint (of ‘blauwe druifjes') en soms zelfs tulpen.
Het principe is eenvoudig: houdt ze uit de buurt van een warmtebron en geef niet te veel water. De aarde mag maar een beetje vochtig zijn. Probeer ook eens Kalanchoë, Saintpaulia (Kaaps viooltje) en de toepasselijk genaamde kerstcactus met roze of witte bloemen: dit zijn kleine soorten die gemakkelijk tieren.
Andere grotere planten zullen een paar weken lang prachtig bloeien, en het hele jaar mooi groen blad kweken. Geef de meeste soorten maar matig water want door te veel water gaan de wortels rotten. Orchideeën hoef je maar één keer per week met water te bestuiven; zo zullen ze elk jaar opnieuw bloeien. Hetzelfde geldt voor de familie van de aronskelken (Anthurium, Spatiphyllum) en de ananas (Guzmania, Vriesea): hoe meer je ze met rust laat, hoe beter!
De azalea is een speciaal geval: dit is een erg delicate plant om in een pot te houden want hij heeft een hekel aan de droge lucht binnenshuis. Zet de azalea ‘s nachts in een koele kamer en geef niet te veel water. Of beter nog: dompel de pot om de twee dagen in een emmer water. In het voorjaar staat de azalea het liefst weer buiten.
Kerstboom kiezen
Als je voor een echte kerstboom kiest, heb je de keuze tussen een kleine boom die in een pot wordt verkocht met wortels, en een boom die afgezaagd is en overeind wordt gehouden met een metalen voet of in het gat van een houtblok.
Kies enkel voor de kerstboom in pot als je hem slechts gedurende een beperkte periode (enkele dagen) bewaart in een kamer met warme en droge lucht. Zo niet dan breng je de kans dat je hem later opnieuw in de tuin kan laten groeien ernstig in gevaar. De beste oplossing is om hem op het balkon of het terras te zetten en er vanuit de woonkamer van te genieten. Vergeet hem geen water te geven.
Als je een gezaagde spar kiest, moet je vragen of hij uit een beheerd bos komt, wat betekent dat hij als kerstboom is gekweekt en door een jonge plant vervangen zal worden. Er is ook een Rood Label, dat garandeert dat de spar een harmonieuze vorm heeft omdat hij ver van zijn buren is geplant en dat hij onlangs is geoogst[BLC1] .
Kies vervolgens nog de soort. De traditionele boom is de gewone spar, die een sterke geur heeft, maar zijn naalden snel verliest. Een boom die tegenwoordig zeer trendy is, is de Nordmann, die dikker is en zijn naalden lang behoudt, maar die geen lekkere harsgeur heeft en iets duurder is. De prijs, die ook verband houdt met de grootte, kan een keuzecriterium zijn.
Informeer je bij de gemeente of het verkooppunt: misschien is er een ophaaldienst om de boom na de feestdagen te recycleren tot compost.
De spar verzorgen
Om de ‘goede' spar te kiezen, heb je steeds meer keuze: in een pot of afgezaagd, een traditionele (de spar met de typische geur) of de Nordmann-spar (die geen naalden verliest, maar geen geur heeft), of zelfs een kunstboom of gewoon een paar takken.
Als je een naaldboom in een pot hebt gekozen, is het vooral belangrijk dat je de kluit constant vochtig houdt, maar niet overmatig verzadigt met water zodat zijn wortels kunnen ademen. Plaats hem zo ver mogelijk van een warmtebron en zet hem buiten zodra je de naalden ziet buigen en uitdrogen. Spuit water op zijn takken met een verstuiver als het geen kwaad kan voor je vloerbekleding.
Als je een gezaagde spar hebt gekozen, zet je hem stevig op zijn voet, want wanneer hij uitdroogt kan de diameter van zijn stam krimpen en zal het moeilijker zijn om hem weer recht te zetten als hij helemaal versierd is en vol lichtjes hangt! Spray regelmatig water op zijn takken zodat de naalden niet te snel uitdrogen en zet hem niet in de buurt van een open haard of radiator. Vraag na de feestdagen bij de gemeente of in de winkel waar je hem hebt gekocht of er een composteringsdienst bestaat die de oude bomen ‘recycleert'.
Vliesdoek: hoe bescherm je je planten in de winter?
Als het echt koud wordt, vragen tuiniers zich af hoe ze hun planten tegen de winter kunnen beschermen. Het vliesdoek is een oplossing om vorstgevoelige planten te beschermen, ongeacht of je ze in potten of in de volle grond kweekt.
Om de planten in de winter te beschermen, pak je de plant gewoon stevig in zodat het doek de wind kan weerstaan. Zo zijn ze beschermd tegen vorst tot een temperatuur van ongeveer -8°C, maar niet kouder!
Installeer het vliesdoek dat makkelijk te snijden en te plaatsen is, zodra de eerste vorst zich aankondigt, doorgaans begin november. Koop verstandig, want er bestaan veel modellen en verschillende prijscategorieën! Een weefseldichtheid van 17g/m2 is vereist. Je kunt het doek de hele winter laten liggen want deze zeer lichte, niet geweven polypropyleenstof is lucht- en waterdoorlatend en laat ook het licht binnen. Houd in de tuin wel een oogje in het zeil voor slakken, die de neiging hebben er hun toevlucht te nemen vanaf de eerste korte dooiperiode.
Het vliesdoek versnelt ook het ontkiemen van het eerste zaaigoed van de lente om primeurgroenten te krijgen. Je kunt het ook gebruiken om de bloei van camelia's kortstondig te beschermen tegen de laattijdige vorst die de bloemknoppen beschadigt.
6 tips om je planten tegen vorst te beschermen? Klik hier om verder te lezen.
Je tuingereedschap kiezen
In de maand december heeft je tuin niet veel onderhoud nodig. Profiteer ervan om de tijd te nemen om het materiaal dat je misschien nodig hebt in het voorjaar uit te kiezen en te vergelijken!
Een grasmaaier, heggenschaar, hogedrukreiniger, kantenmaaier zijn vaak onmisbaar in de tuin. De geschikte grasmaaier voor je behoeften kiezen is belangrijk, want hij is een investering waarvan je bij elk gebruik de kwaliteiten zult waarderen. Maaioppervlak, snijbreedte van de maaier, autonomie, hanteerbaarheid, stilte, … Je moet veel factoren in overweging nemen. Je STIHL dealer helpt je graag om de ideale machine voor jouw noden te vinden. Onze populairste producten? De accugrasmaaiers, die ultrahandig en krachtig zijn, en de iMOW® robotmaaier! Toen je je tuin op de winter voorbereidde, heb je misschien gemerkt dat je niet het juiste gereedschap had voor het snoeien van de heg of dat een bladblazer toch wel erg handig zou zijn: zet ze op je wenslijst voor het eindejaar!
Ten slotte zijn bepaalde persoonlijke beschermingsmiddelen zoals handschoenen of een veiligheidsbril ook essentiële accessoires om veilig te werken!
Wacht niet langer en ontdek het brede assortiment van STIHL zodat je als een echte professional aan de slag kunt gaan!
Tuinieren is kinderspel
Hoewel de temperaturen niet noodzakelijk aanzetten tot tuinieren, kan je van deze geschenkperiode gebruikmaken om de passie voor tuinieren op te wekken bij je kinderen. De kerstman kan een bondgenoot zijn, als je hem de opdracht geeft om elke kleine tuinier een kruiwagen, tractor, pootstok of ander onmisbaar tuingereedschap cadeau te doen.
Je kan je kinderen ook op een speelse manier uitnodigen om deel te nemen aan het onderhoud van de tuin. Dit is de perfecte gelegenheid om ze de veiligheidsregels mee te geven, om uit te leggen hoe ze het gereedschap correct moeten gebruiken en om ze respect voor de natuur en levende wezens bij te brengen. Vergeet niet dat de veiligheidsregels voor iedereen gelden. Houd je kinderen altijd in de gaten als je met machines werkt; wees voorzichtig als je een stapel hout beklimt, ...
Installeer binnen een kiemkast. Het is trendy om in de keuken gekiemde zaden te gebruiken, en zijn dan tegenwoordig ook gemakkelijk te vinden. Dit is een manier om de cyclus van planten te observeren, met hun behoeften aan water en licht, en vervolgens de jonge scheuten te proeven.