SOS buxus: hoe buxusmot bestrijden en verdere verspreiding vermijden

hoe buxusmot bestrijden

Wat stelt een mooie tuin voor zonder perfect gesnoeide buxushaag? Buxus is één van de populairste groenblijvers in de tuin. Helaas is het ook een lekkernij voor de glyphodes perspectalis of buxusmot. De rupsen van de buxusmot vreten de buxussen tegen een zodanig hoog tempo op dat de plant zich niet tijdig kan herstellen. Ze laten een spoor van bruine, kaalgevreten hagen achter. In dit artikel leest u hoe u de buxusrups kan bestrijden en wat u moet doen om toekomstige vraat te voorkomen.

Razendsnelle verspreiding
De buxusmot komt oorspronkelijk uit Japan, Zuid-Korea en China en is sinds 2007 aan een opmars bezig in West-Europa na de import van Aziatische planten. De buxusrups heeft in onze contreien geen natuurlijke vijanden, waardoor de plaag moeilijk te stoppen is. De motten leggen tientallen eitjes per buxusplant. De rupsen die daaruit komen, zijn felgroen met een zwarte kop en tot wel 4 cm lang. Ze voeden zich met de bladeren van de buxus en laten een spinsel achter op de aangetaste planten. De rupsen kunnen het hele jaar door op buxusplanten aangetroffen worden, maar de grootste vraat vindt plaats in de periode rond april/mei en juli/augustus.

Kaalgevreten buxushagen
Wanneer de buxusrups éénmaal ergens voorkomt, dan krijg de hele buurt er last van. Hele straten met bruine, kale buxushagen. De aanzienlijke schade die de rupsen van de buxusmot aanrichten, uit zich vooral in dode blaadjes, kale takjes, bladskeletten en spinsel. De eerste schade is meestal moeilijk waar te nemen. De vraatsporen van jonge rupsen zijn eerder klein, omdat ze het bladmoes wegschrapen aan de onderkant van het blad. Al snel beginnen ze bladeren aan elkaar te spinnen, waardoor de schade en aanwezigheid van de rupsen meer en meer opvalt.

Bestrijding van de buxusrups
Toch hoeft de aanwezigheid van de buxusrups niet meteen het einde te betekenen voor uw buxusplanten. Voorwaarde hierbij is wel dat de plant elk jaar opnieuw op het juiste moment behandeld wordt, én dat uw buren hetzelfde doen. U kunt dan wel de rupsen in uw tuin doden, een herinfectie van naburige tuinen blijft mogelijk. Om de buxusmot met succes te bestrijden, is een inspanning van de hele buurt vereist. Tot de verpopping kunnen de bladvretende rupsen bestreden worden met een chemisch of biologisch rupsenmiddel.

Gebruik hierbij een sproeier om goed binnen de struik te kunnen spuiten en herhaal bij zware aantasting van de plant. Volg steeds de aanwijzingen van het rupsenmiddel, aangezien sommige producten alleen gemengd met water gegoten mogen worden. Het is belangrijk de rupsen goed te raken, en eventueel een week later te herhalen bij nieuw uitgekomen rupsen. Bestrijd de jonge rupsen zo goed mogelijk in het voorjaar, zodat de ontwikkeling in de zomer afgeremd wordt. Controleer uw planten ook geregeld op herbesmetting.

Voorkomen is beter dan genezen
Aangevreten buxusplanten zullen het jaar nadien opnieuw recupereren en hoeven dus niet per se verwijderd te worden. De buxusrups vreet immers enkel de bladeren van de plant af, en tast de wortel niet aan. Toch kunt u zwaar aangetaste planten best uitgraven of bij de grond afknippen. Voer de verwijderde plant onmiddellijk af in een afgesloten zak of container. Enkel zo kan een plaag vermeden worden, maar dan moeten uw buren ook meedoen. Pas onderstaande tips toe om de buxusmot zo veel mogelijk uit uw tuin te weren:

  • Doorzoek de buxus regelmatig op rupsen en haal ze er zo snel mogelijk uit met de hand. Kijk de plant geregeld na op spinsel dat de blaadjes samenklit: verwijder die zo snel mogelijk, want daar nestelt de buxusmot haar eitjes. Knip het spinsel af met een buxusschaar en desinfecteer de messen na gebruik, om te voorkomen dat eitjes overgebracht worden naar andere hagen. Voer het snoeiafval en de rupsen af met het restafval in een goed gesloten zak, zodat de rupsen niet ontsnappen. Als u er vroeg genoeg bij bent, kunt u zo een verdere verspreiding voorkomen.
  • Volwassen buxusmotten worden aangetrokken door kunstlicht. Gebruik daarom zo weinig mogelijk de tuinverlichting indien u vermoedt dat u last heeft van de buxusmot.
  • Wees steeds alert voor bruine plekken in uw buxushaag en analyseer de schade aan de plant alvorens te behandelen. Zwarte plekken en bladsterfte kunnen ook veroorzaakt worden door schimmelaantastingen, en zijn dus niet noodzakelijk het werk van de buxusrups.

Indien u verdere informatie zoekt over de specifieke behandeling van uw buxushaag, laat u zich best adviseren door een professionele tuinaannemer. Voor advies rond het meest geschikte snoeigereedschap voor uw noden, kan u uiteraard altijd terecht bij uw STIHL dealer.

Andere bezoekers vonden ook deze artikelen interessant:

Buxusmot

Ontdek ook onze video omtrent de buxusmot op ons YouTube kanaal.

Bekijk de video