i staat voor injectie

Ontdek hoe elektronisch gestuurde brandstofinjectie de STIHL MS 500i uniek maakt

Nog nooit startte je kettingzaag zo gemakkelijk: de MS 500i heeft geen starthendel nodig.

Wat een wereldprimeur! De STIHL MS 500i kettingzaag is de eerste kettingzaag met elektronisch geregelde brandstofinjectie: een absolute innovatie op de markt voor kettingzagen. Injectie (i) betekent dat de brandstofdosering wordt gestuurd door sensoren, en dat zorgt voor een optimale prestatie en verbruik van de motor. Sowieso is de motortechnologie van dit type kettingzaag revolutionair te noemen, want geen enkel ander model op de markt levert zo'n goede ratio wat betreft vermogen / gewicht, namelijk 1,24 kg/kW. En dat is absoluut uniek.

Injectie

Vergeleken met andere modellen in de klasse van 80 cm3 capaciteit levert het injectiesysteem beduidend meer kracht, ideaal voor bosbouwers en andere professionals die met groot hout werken. Bovendien steekt de STIHL MS 500i met kop en schouders boven andere types uit qua snelle acceleratie en starten, of dat nu een koude of warme start betreft. Handmatig bijstellen? Dat is met deze zaag, die bij uitstek geschikt is voor het zware werk, echt verleden tijd.

In dit artikel leggen we uit wat er achter de technologie schuilt en wat deze nieuwe STIHL krachtpatser (aan)drijft!

i staat voor innovatie: de MS 500i motor is de start van een  nieuw tijdperk

De STIHL MS 500i is de eerste in serie geproduceerde kettingzaag ter wereld die werkt met elektronisch gestuurde brandstofinjectie. Dat betekent dat STIHL een totaal nieuwe weg ingeslagen is qua technologie voor professionele benzinekettingzagen. Deze gloednieuwe én vernieuwende kettingzaag voor zwaar werk verzet de bakens, om te beginnen met het feit dat ze in de klasse van 80 cm3 capaciteit de lichtste in gewicht is, en tegelijkertijd de krachtigste.

De belangrijkste eigenschappen van de STIHL MS 500i op een rij:

  • De beste ratio vermogen / gewicht op de markt, namelijk 1,24 kg/KW
  • Ongelooflijk snelle acceleratie: van 0 tot 100 km per uur in amper 0,25 seconden
  • Injectie zorgt voor optimale prestatie van de motor, onder alle omstandigheden
  • Unieke startprestaties, in elk weertype en op elke hoogte
  • De gemakkelijkste start ooit: zonder choken, schakelen, of andere handmatige aanpassingen. Enkel benzine oppompen en starten

Injectie: de kenmerken van deze revolutionaire technologie

Bij injectietechonologie wordt de brandstof rechtstreeks via de injectieklep in de carter gespoten, waarbij de injectiepomp de brandstofdruk constant houdt; dit zorgt ervoor dat de optimale brandstofhoeveelheid wordt geleverd, op welk moment dan ook tijdens de werkzaamheden. De hoeveelheid brandstof, het inspuitpunt en het ontstekingspunt worden door de controle-unit van de STIHL MS 500i automatisch berekend en bepaald. Oftewel: daarmee is de controle-unit de spil van injectietechnologie.

Maar hoe weet de controle-unit hoeveel brandstof nodig is?

In deze kettingzaag is een scala aan sensoren geplaatst om perfect gepaste injectie mogelijk te maken. Daarbij horen sensoren die de buitentemperatuur meten, en een druk- en temperatuursensor die in het carter is geplaatst. Deze sensoren meten de omstandigheden buiten en binnen in de machine, en geven deze informatie door aan de controle-unit in de zaag. Zo bepalen ze de hoeveelheid lucht in het carter die door elke rotatie wordt aangezogen. Vervolgens gebruikt de controle-unit al deze informatie om het precieze moment en de juiste hoeveelheid brandstof voor een vlekkeloze verbranding te bepalen.

Een bijzonder hoogtepunt in deze injectietechnologie is dat de generator niet alleen gebruikt wordt om vermogen te ontwikkelen, maar ook zelf als sensor fungeert. Om ervoor te zorgen dat de injectietechonologie goed werkt zijn twee gegevens essentieel. Deze gegevens worden bepaald door het vliegwiel dat door middel van 12 gepositioneerde magneten ziet waar de zuiger zicht bevindt. Het vliegwiel en de magneten fungeren als generator om de controle-unit van wisselstroom te voorzien. De essentiële gegevens zijn het toerental en de hoekpositie van de krukas. Daarmee kan de controle-unit uiterst precies de operationele status en de bijbehorende brandstofbehoefte herkennen. Dankzij deze gegevens zijn benzinetoevoer en de ontsteking van de zaag op ideale wijze aangepast aan alle omgevingsfactoren. En, dit hele proces vindt binnen enkele milliseconden plaats! Daarom is dit, anders dan bij gewone kettingzagen, het resultaat: een uitmuntende start, de best denkbare acceleratie en maximale prestatie bij een zeer laag gewicht.

Vul de MS 500i bij voorkeur met STIHL MotoMix brandstof  en de zaag doet de rest. Tenslotte heeft deze zaag voor zwaar werk door de toegepaste innovatieve injectietechnologie geen carburateur of ontstekingsmodule nodig, en dat scheelt weer in gewicht.

Choken, schakelen en andere handmatige aanpassingen zijn verleden tijd. De elektronica neemt het je allemaal uit handen. Je hoeft alleen maar op de stopknop te drukken als je klaar bent!

Lichtgewicht in elk onderdeel: de STIHL MS 500i kettingzaag

Revolutionaire injectietechnologie en vernuftige, lichtgewicht vormgeving zorgen ervoor dat de MS 500i de beste vermogen / gewichtprestatie op de kettingzaagmarkt levert, namelijk een ongeëvenaarde 1,24 kg/kW.

Deze innovatie schuilt in het concept: een opvallende lichtgewicht motor met geoptimaliseerde cilinderinhoud. Het vermogen wordt bij andere kettingzagen geleverd door een ontsteking die bediend wordt door magneten in het vliegwiel. Aangezien deze niet langer nodig zijn wordt ruimte gecreëerd, zodat koellucht beter geleid kan worden, waardoor het vliegwiel een beduidend kleinere diameter en geringere hoogte kent dan gebruikelijk in deze vermogensklasse. Zo werd het dus mogelijk een compacter vliegwiel te installeren, kleiner dan ooit mogelijk was. Op zijn beurt vermindert het compacte vliegwiel de belasting op het carter, wat leidt tot verdere gewichtsafname, in vergelijking tot conventionele zagen. De controle-unit heeft een uitgekiende positie in deze kettingzaag (in de tank). Dat alles draagt bij aan een compacte, lichtgewicht en uitgebalanceerde injectiemotor.

Het lage gewicht van deze kettingzaag, samen met zijn excellent motorvermogen, resulteert in een uitstekende balans en sturing bij het zagen.
MS 500 video

De STIHL MS 500i is de eerste kettingzaag ter wereld met een elektronisch gestuurde injectie en is perfect geschikt voor alle werkzaamheden in hard hout.

Bekijk de MS 500i video