Hoe gebruik je een bosmaaier of grastrimmer tegen onkruid?

Hoe gebruik je een bosmaaier of grastrimmer tegen onkruid?

Onkruid, overal waar je het liever niet ziet, steekt het de kop op. Met een bosmaaier of grastrimmer pak je het op een milieuvriendelijke manier aan.

Bosmaaier, grastrimmer of kantenmaaier

Met een bosmaaier of grastrimmer (ook wel kantenmaaier genoemd) kan je op moeilijk bereikbare plekken gras én onkruid maaien. Dit geeft een verzorgde uitstraling aan je tuin. Door de lange steel zijn alle machines ergonomisch verantwoord; je hoeft je immers niet te bukken of te rekken om dat onkruid te verwijderen. Kies de machine die bij jou past:

  • Bosmaaiers
    In ons assortiment vind je zowel benzine als accu bosmaaiers. De laatste zijn geluidsarm en milieuvriendelijk. Met de semi-automatische AutoCut maaikop zijn deze ook geschikt voor het maaien van grote oppervlakten.
     
  • Grastrimmers
    De keuze is ruim: van elektrische grastrimmers tot accugrastrimmers en  benzine grastrimmers. De elektrische- en accugrastrimmers zijn geluidsarm, licht en gebruiksvriendelijk.

Onkruid verwijderen

Met een grastrimmer houd je de randjes van je gazon mooi kort, waardoor je tuin er snel weer netjes uitziet. Een bosmaaier is wat robuuster en komt goed van pas bij het weghalen van onkruid op moeilijk bereikbare plekken zoals bermen, slootkanten of steile taluds. Zelfs hellingopwaarts is het mogelijk om met een bosmaaier onkruid te verwijderen. Om dicht onkruid en taai gras te maaien, zijn de volgende modellen ideaal: de STIHL FSA 90 en FSA 130 met grassnijblad. Zelfs riet, brandnetels en kleine struiken maken geen schijn van kans!

Wil je onkruid verwijderen in grindpaden of op verharde oppervlakken, en is het daarbij belangrijk dat er geen steentjes wegslingeren tegen bijvoorbeeld auto's of ramen? Kies dan voor een aangepaste snijkop: de RG onkruidknipper. Deze snijkop heeft oscillerende messen en past op de FS 91, FS 94, FS 111 en FS 131 kantenmaaiers.

Bloemenweide maaien

Een bosmaaier of grastrimmer kan je ook gebruiken bij het maaien van een bloemenweide aan het eind van het seizoen (september).

Grond voorbereiden met een bosmaaier

Bij het voorbereiden van de grond voor een (moes)tuin of gazon is het belangrijk om de grond onkruidvrij en luchtig van structuur te maken. Met de grondfrees, die je eenvoudig aan de steel van bepaalde benzinebosmaaiers kan koppelen, doe je beide klussen in één keer. Het roterende mes woelt de aarde om waardoor de grond luchtig wordt en het onkruid tegelijkertijd onder de grond wordt gewerkt.

Onkruid verwijderen op een milieuvriendelijke manier

Met een bosmaaier of grastrimmer maai je het onkruid en bestrijd je het dus zonder gebruik te maken van bestrijdingsmiddelen. Het is hierdoor een milieuvriendelijke manier om onkruid onder controle te houden.

Snoeien met een bosmaaier

Bepaalde bosmaaiers bouw je eenvoudig om tot snoeigereedschap. Koppel een heggensnoeier, hoogsnoeier of struiksnoeier aan de steel en ga aan de slag! Bekijk alle accessoires voor bosmaaiers en grastrimmers.

Let op veiligheid en werk ergonomisch!

Ga altijd goed voorbereid en veilig aan de slag. Draag veiligheidskleding en gebruik bij moeilijk bereikbare plekken of grote oppervlakten een ruggedragen bosmaaier. Hierdoor ben je heel flexibel en verdeel je het gewicht van de machine. Werk ook altijd zo ergonomisch mogelijk, kies nooit een te zware machine en neem op tijd een pauze!

Tips voor gebruik van een bosmaaier of grastrimmer

Lees voor je aan de slag gaat onze 5 tips voor het gebruik van een bosmaaier, grastrimmer of kantenmaaier.

Wil je meer informatie over bosmaaiers? Neem dan contact op met een STIHL dealer bij jou in de buurt. Hij helpt je graag verder.

Andere bezoekers vonden ook deze artikelen interessant: