Draag zorg voor je veiligheidsuitrusting, zodat ze zorg kan dragen voor jou!

Draag zorg voor je veiligheidsuitrusting

Je veiligheidsuitrusting springt keer op keer voor jou in de bres, maar doe jij het nodige om er voor te zorgen dat je er op kan blijven rekenen? Net zoals voor je machine geldt dat een goed onderhoud cruciaal is voor het behoud van de kwaliteit, duurzaamheid en comfort. Hier zijn vijf tips om je veiligheidsuitrusting in topconditie te houden.

1. Draag je elke dag beschermende kleding? Was ze dan wekelijks.

Is je kleding vuil en bezweet na een stevige werkdag? Dan moet deze uiteraard gewassen worden.  Zo zijn je kleren niet alleen aangenamer om te dragen, het vermijdt ook de opstapeling van bacteriën en verzekert de luchtdoorlaatbaarheid van de ademende zones. Sta je dag in dag uit paraat in je beschermende broek of regenkleding, dan is een wekelijkse wasbeurt echt geen overbodige luxe. Let hierbij steeds op de wasvoorschriften.

2. Met een ontvetter wordt je beschermende kleding weer als nieuw.

Voeg een eetlepel ontvetter toe aan je was om ook het hardnekkigste vuil te verwijderen. Je hoeft dit niet elke keer te doen, maar dit middeltje doet wonderen wanneer je kleren erg besmeurd zijn of wanneer je die ene vlek zelfs na meerdere wasbeurten maar niet weg krijgt.

3. Pas op met de wasmachine

Je beschermende kleding kan in principe in de wasmachine. Volg de wasvoorschriften van je kleding en laat het centrifugeren achterwege. Dat laatste is niet alleen slecht voor je kleding, het kan ook je wasmachine beschadigen. Beschermende kleding en droogkasten zijn dan weer geen goede vrienden. Laat je kleding dus drogen aan de lijn en breng het materiaal terug netjes in model voordat het droogt.

4. Doe zelf kleine herstellingen

De snijprotectie in je kleding mag enkel door erkende specialisten hersteld of aangepast te worden, maar de regenbescherming of comfortlagen kan je gerust zelf onder handen nemen met een eenvoudige naaidoos. Let er wel op dat je niet per ongeluk in de belangrijke snijprotectielagen naait, want dat kan een grote impact hebben op je veiligheid.

5. Herstel de waterdichtheid met een strijkijzer

Er bestaan heel wat producten om de waterafstotende bescherming van je jas te herstellen, maar er is nog een ander eenvoudig trucje en het kost je niets: strijk je jas op de laagste hittestand. Dit reactiveert de weerbestendige laag van je kleding.

Zorg dus goed voor je veiligheidsuitrusting, zodat je zelf altijd beschermd blijft! Twijfel je nog over de juiste veiligheidsuitrusting voor jouw noden? Je STIHL dealer helpt je met plezier op weg.

Opgelet: een veiligheidsuitrusting kan heel wat ongelukken voorkomen maar is geen garantie tegen letsels. Goede beschermende klediing is dus geen excuus om veilige werkmethodes in de wind te slaan. Zorg ervoor dat je de juiste voorzorgsmaatregelen neemt zoals vermeld in de gebruiksaanwijzing van je gereedschap.