De meest spectaculaire ijssculpturen ter wereld

Met een kettingzaag ga je niet alleen bomen en stronken hout te lijf, je maakt er ook prachtige kunstwerken in ijs mee. Bewijs daarvan zijn 's werelds meest magische winterwonderlanden met kristalheldere sculpturen. Van koele muziekinstrumenten in Noorwegen tot reusachtige Disney-figuren in België: deze zes ijsbeeldenfestivals zijn een bezoek meer dan waard.

Concours International de Sculpture sur Neige, Valloire

Wie eind deze maand op skivakantie vertrekt naar Valloire in het Franse Savoie, krijgt er een onvergetelijk hoogtepunt bij. Van 23 tot 26 januari 2018 vindt in het charmante bergdorp de 35ste editie van de Concours International de Sculpture sur Neige plaats, een must voor liefhebbers van sneeuw, ijs, muziek en betoverende lichtspektakels. Franse en internationale deelnemers krijgen er vier dagen de tijd om een klomp ijs te bewerken en hun ijsscupltuur aan de wereld voor te stellen.

Meer info: www.valloire.net

International Ice and Snow Sculpture Festival, Harbin

International Ice and Snow Sculpture Festival, Harbin

Het nieuwe jaar wordt in het noordoosten van China traditiegewijs ingezet met het grootste ijssculpturenevent ter wereld. Het International Ice and Snow Sculpture Festival is sinds de eerste editie in 1963 uitgegroeid tot een van de populairste winterattracties in China, en speelt zich voor een groot deel af in het Zhaolin Park in hartje Harbin. De vijftien miljoen bezoekers die jaarlijks de vriestemperaturen trotseren, worden er getrakteerd op een imposant staaltje icecarving. Van een locomotief met wagons op ware grootte tot een poederwitte kopie van het Colosseum. Overnachten doe je uiteraard in het plaatselijke ijshotel.

Meer info: www.icefestivalharbin.com
Bron van de foto : https://www.shutterstock.com

Winterlude Festival, Ottawa

Canada is een land van superlatieven: de hoogste bergen, de grootste gletsjers en de diepste fjorden. Net buiten de hoofdstad kan je in het Gatineau Park van al dat natuurschoon genieten via een 200 kilometer lang langlaufnetwerk. In Ottawa zelf zit je dan weer goed voor het jaarlijkse Winterlude Festival, dat al sinds 1979 plaatsvindt tijdens de eerste drie weekends van februari. Op het programma: schaatsen op de grootste ijsbaan ter wereld, een Sub-Zero concertje meepikken én de honderden professionele ijssculpturen bewonderen in de Crystal Garden.

Meer info: www.ottawatourism.ca

Ice Music Festival, Finse

Ice Music Festival, Finse

Muziekliefhebbers en Star Wars-fans weten waarheen deze winter. Begin februari dienen de watervallen en besneeuwde bergtoppen van Finse in Noorwegen als decor voor het koudste muziekfestival ter wereld. Alle muziekinstrumenten worden slechts enkele uren voor aanvang van het festival uit de 350 meter dikke Hardangerjøkulen glacier gecarved. Je luistert er naar folk, jazz en elektronische muziek op een klokkenspel, cello, harp en trompet van ijs. Een tip: kleed je lekker warm aan. Hoe frisser de temperaturen, hoe beter het geluid klinkt. Met een beetje verbeelding waan je je zo op de ijsplaneet Hoth uit ‘Episode V: The Empire Strikes Back’. May the force be with you.

Meer info: www.icemusicfestival.no
Foto © Emile Holba

IJssculpturenfestival, Brugge en Luik

IJssculpturenfestival, Brugge en Luik

Ook dichter bij huis kun je ijsbeelden spotten. Zowel het IJssculpturenfestival in Brugge als Disney Ice Magic in Luik vieren deze winter de 25ste verjaardag van Disneyland® Paris. Zo’n veertig kunstenaars afkomstig uit alle hoeken van de wereld creëren er een sprookjesland uit ijs met de populairste figuren van Disney, Pixar, Marvel en Star Wars in de hoofdrol. De reusachtige sculpturen van twee tot zes meter hoog schuilen onder het dak van een prachtig ijspaleis waar de temperatuur constant onder de 6° C wordt gehouden. Wie dus nog snel naar het Brugse Stationsplein of het Place des Guillemins in Luik trekt, doet dus beter een warme muts en handschoenen aan.

Meer info en bron van de foto: ww.ijs.be 
                                                                                                           

De meest spectaculaire ijssculpturen ter wereld

Download het artikel met een mooie vormgeving om het te bewaren of met vrienden te delen.

Download het artikel (PDF, 666.02 kB)